Af - 15/06-16 20:14

Mand dig op og giv blod: Mangel på mandlige donorerMand dig op og giv blod: Mangel på mandlige donorer

Kønnene deler ikke opgaven med at donere blod på lige fod. Kun en tredjedel af nye bloddonorer er mænd.

storybild

Arkivfoto, 2012: Kronprins Frederik er som protektor for Bloddonorerne i Danmark til stede ved tapning af en 200-gangs donor på Rigshospitalets Blodbank. Dorte Bang i gang med blodpladetapning. (Billede: Scanpix)

Du mærker et lille prik i armen, en nål føres ind og så er du som bloddonor i gang med at redde liv. Men der er flere kvinder end mænd, der på den måde frivilligt er med til at redde liv.

- De seneste mange år har kun en tredjedel af de nytilmeldte bloddonorer været mænd. Og vi vil rigtig gerne have det til at være en fælles opgave mellem kønnene, siger Merle Wiborg Romose, der er kommunikationskonsulent ved GivBlod.

Mænd egner sig ellers særdeles godt som donorer, da de på grund af større kropsvolumen har større blodvolumen. Og mænd behøver ikke tage pauser, som kvinder må gøre, når de for eksempel bliver gravide.

Som udgangspunkt kan sunde og raske personer i alderen 17 til 60 år donere blod maksimalt fire gange om året. Der tappes 450 ml blod, som kroppen selv gendanner hurtigt.

- Man gør en forskel for patienter på danske hospitaler, der har akut blodmangel. Det kan for eksempel være i forbindelse med ulykker eller er et kritisk kejsersnit, siger Merle Wiborg Romose og tilføjer:

- Der bliver brugt allermest blod til behandling af kræftpatienter.

Og der er løbende brug for, at flere danskere melder sig til og frivilligt giver blod.

- Vi mangler altid nye donorer, fordi der er nogle, der bliver for gamle og nogle der pludselig skal bruge medicin. På landsplan er der årligt brug for 25.000 nye donorer for at vi kan holde blodforsyningen i gang, siger Merle Wiborg Romose.

LÆS OGSÅ: Danskerne tager på arbejde i træningstøj

LÆS OGSÅ: Ny valuta for unge mænd: Giv blod for et konsolspil

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx