Af - 13/11-15 10:54; Opdateret: 13/11-15 12:55

Pia K revser ny landsholdstrøje: Jeg forstår det ikke?Pia K revser ny landsholdstrøje: Jeg forstår det ikke?

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard er ikke begejstret for, at Danmark for fremtiden skal skal tørne ud for nationen i hvid og sort. Det handler om design, siger DBU.

storybild

(Billede: DBU - adidas/Eva Hindby)

- Den nye udebanedragt er klar! Skabt til at brillere på udebanen.

Sådan skrev DBU på Facebook i går, da de lancerede fodboldlandsholdets nye udebanedragt med hvid trøje og sorte shorts på det sociale medie.

TV: Her er landsholdets største spasmager
TV: Her er landsholdets største spasmager

Ind til videre er der dog ikke meget at brillere over. I hvert fald ikke hvis man lytter til de mange danskere, som under opslaget på Facebook undrer sig over, hvorfor Danmark nu skal tørne ud i en dragt, der mere ligner noget, som vores nabo mod syd ville trække i:

- Hvis det var Tyskland, så er den meget cool, men har EU bestemt vi ikke må spille i vores røde og hvide trøjer (forundret smiley, red.) Lort, lyder det fra oprevet Facebook-bruger.

Piller ved nationalfølelsen
Også Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard har svært ved at begribe, hvorfor Danmark nu pludselig skal spille i sort. Ifølge hende sender DBU et mærkeligt signal:

- Jeg kan ikke sige andet end, at jeg synes, det er underligt, og jeg kan ikke rigtig forstå baggrunden for det, siger Pia Kjærsgaard til metroxpress og understreger samtidig, at det rent politisk ikke er noget, hverken hun eller DF kan blande sig i, men at hendes personlige holdning til sagen er klar:

- Jeg synes, det er flot, når man spiller i nationalfarverne, og selvom vi selvfølgelig skal passe på ikke at slå for stort brød op, så er det jo de små ting, der er med til at vedligeholde nationalfølelsen, og med sådan noget her piller man lidt af hele tiden, og det ærgrer selvfølgelig mig, siger Pia Kjærsgaard og fortsætter:

- Man bliver jo altid glad, når landsholdet, hvad enten det er fodbold eller håndbold, kommer ind i rød/hvide farver. Så klapper man en ekstra gang, siger hun.

Landsholdet ligeglade med bukse-gate: Røde shorts er da fint
Landsholdet ligeglade med bukse-gate: Røde shorts er da fint

Opslaget med den nye udebanedragt, som blev lagt ud Landsholdets Facebook-side i går eftermiddags, har i skrivende stund fået mere end 100 kommentarer. Noget Pia Kjærsgaard er glad for:

- Jeg synes, det er fint, at det bliver diskuteret, og jeg kan sagtens forstå, at det ligger folk på sinde. Det er sådan nogle ting her, som folk bider sig fast i og gerne vil fortsætte med. Der er så mange andre ting, der hører op, men med hensyn til fodbolden, som i høj grad er en del af vores kultur, tror jeg, det er meget vigtigt, at vi holder fast, siger hun.

Da hjemmebanedragten i sidste uge blev offentliggjort kastede det også ballade af sig. Her var det de røde shorts, som erstatter de klassiske hvide, der gav genlyd på de sociale medier.

Ny dragt udtrykker frækhed
På DBUs hjemmeside står der om den nye dragt, at den ”følger en lang tradition for hvid som grundfarve, mens de sorte ærmer og grå striber repræsenterer fornyelsen, og de røde logoer sikrer referencen til Dannebrog”. Hertil udtaler Katja Moesgaard, kommerciel direktør i DBU:

- Den nye udebanedragt udtrykker noget frækhed med respekt for traditionerne.

Overfor metroxpress uddyber hun:

- Udebanetrøjen skal adskille sige fra hjemmebanetrøjen. Det er det første kriterium. Og gennem årene har man set en designmæssig udvikling på området, og det er vel egentlig bare det, som den er et resultat af. Der er lidt mere frihed, når det kommer til udebanedragten, siger Katja Moesgaard.

Olsen glæder sig over stærk forsvarsduo til Zlatan-duel
Olsen glæder sig over stærk forsvarsduo til Zlatan-duel

Det er ikke første gang, at Danmarks udebanedragt kommer i andre farver end den 'klassiske' hvid-røde konstellation. Tidligere har Danmark spillet i hvid og blå. Aldrig har de dog kombineret hvid med sort.

- Man skal kigge på det som en udvikling i design, og nu er det jo sådan, at trøjerne bliver skiftet ret ofte. Det er syv gange siden 2004, og nogle gange bevæger man sig tilbage til det klassiske, imens man andre gange prøver noget nyt, understreger Katja Moesgaard.

Under opslaget på Facebook undrer flere sig over, at vi nu skal spille i sort. Har det været en del af jeres overvejelse, at folk ville reagere sådan?

- Der er altid holdninger til vores trøjer. For og imod. Og det vil der også være på de sociale medier, siger den kommercielle direktør.

Der bliver draget paralleller til Tysklands trøje. Hvad tænker I om det?

- Det kan jeg ikke rigtig udtale mig om. Det er jo en subjektiv holdning, som folk selv må stå for. Helt grundlæggende er det jo ikke tyskernes trøje, og jeg synes heller ikke, den ligner tyskernes trøje. Den har en farve som tyskernes, men Spaniens trøje er jo også rød, og det er lidt det samme, synes jeg.

Men, at Danmark og Spanien har samme røde trøje, har jo noget at gøre med, at vi altid har spillet i rød. Vi har ikke altid spillet i sort, som tyskerne gør.

- Altså det med at sammenligne os med tyskerne har aldrig været hensigten, og det er ikke noget, vi har tænkt over.

Pia Kjærsgaard synes, at man ved ikke at spille i de nationale farver mister noget af nationalfølelsen. Hvad siger du til den holdning?

- Den holdning har hun selvfølgelig lov til at have, ligesom at fansene altid har lov til at mene, hvad de gør om de nye trøjer. Man kan sige, at det glædelige ved den her trøje er, at den har fået det danske flag i nakken, hvilket den aldrig har haft før. Og det håber vi så, at Pia Kjærsgaard kan glæde sig over.

Olsens landsholdsjoker tæt på  storform: Jeg kan blive endnu bedre
Olsens landsholdsjoker tæt på storform: Jeg kan blive endnu bedre

Hvis Danmark kommer til EM efter de to play off-kampe mod Sverige, vil landsholdet spille i den nye dragt under slutrunden. Katja Moesgaard er dog ikke bange for, at nationalfølelsen vil lide et knæk, hvis Danmark pludselig løber på banen i hvid og sort.

- Først og fremmest håber jeg på, at fansene vil tænke på, at det er det danske landshold, der løber på banen. Og dernæst, at de er iklædt en dragt med det danske flag i nakken. Derudover skal vi nok sørge for at skabe en god stemning omkring holdet, siger Katja Moesgaard.

DBU synes ikke, at den nye udebanetrøje ligner tyskernes, som flere brugere på Facebook har tilkendegivet. Vurder selv. Tyskernes til venstre. Danskernes til højre.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Charlotte er alenemor til syv:...
bt.dk
Stjerneadvokat om udvikling i Kim...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
'Han var så målrettet i sine øjne':...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx