Af - 30/04-15 06:20; Opdateret: 30/04-15 08:53

Læger scorer bonuspoint på rejser betalt af forskningspengeLæger scorer bonuspoint på rejser betalt af forskningspenge

Forskere på Aarhus Universitetshospital har brugt forskningspenge for 1,4 millioner kroner på rejse. I en lang række tilfælde har lægerne selv beholdt bonuspointene.

storybild

Metroxpress kan i dag afsløre, hvordan læger scorer bonuspoint på rejser betalt af forskningspenge. (Billede: Polfoto)

San Francisco, Firenze og Australien - lægerne på Aarhus Universitetshospital rejser gerne langt for at tilegne sig ny viden.

En gennemgang af 847 bilag betalt af forskningsmidler viser, at alene fire afdelinger af hospitalet har brugt 1.365.103 kroner til at rejse for i perioden 2009-2014.

Nyt studie: Denne slags mænd tænder kvinder på
Nyt studie: Denne slags mænd tænder kvinder på

Langt hovedparten er gået til deltagelse i medicinske konferencer.

Metroxpress har gennemgået bilag for to hjerteafdelinger, Klinisk Epidemiologisk Afdeling og Onkologisk afdeling.

I en række tilfælde fremgår det, at læger beder om at trække beløb fra forskningskonti, der er givet til andre formål. Et forhold Rigsrevisionen kritiserede, da den gennemgik samme bilag i februar.

I en sag skriver statens revisor om Aarhus Universitetshospital, at penge, som er givet til at betale for et apparat, er brugt som en kassekredit i halvandet år, til apparatet var købt:

’En bevilling til apparatur på 16 millioner kroner bliver sat ind på en løbende konto, hvorfra udgiften til apparaturet afholdes sammen med andre udgifter, for eksempel udgifter til rejser og bespisning,’ lyder det fra Rigsrevisionen.

Læger brugte forskningspenge på betaling for pasning og skole
Læger brugte forskningspenge på betaling for pasning og skole

De mange millioner er siden brugt til formålet. Hospitalet erkender, at de ikke har holdt konti tilstrækkeligt adskilt.

En gennemgang af de mange bilag viser, at flere forskere selv køber flybilletter, som de siden får refunderet. På den måde får de selv de mange bonuspoint privat.


Det blev ellers i 2006 forbudt for offentligt ansatte ved et cirkulære fra Finansministeriet at beholde bonuspoint fra tjenesterejser.

Hospitalsdirektør Gert Sørensen fra Aarhus Universitetshospital erkender problemet og siger, at hospitalets revision selv opdagede fejlen med bonuspointene.

Bent Hansen: Forskerpenge er ikke brugt efter reglerne
Bent Hansen: Forskerpenge er ikke brugt efter reglerne

Ifølge professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet, har Aarhus Universitetshospital i lighed med andre danske hospitaler haft alt for lidt styr på lægernes bilag:

- I virkeligheden viser alt det her jo, at hospitalerne har forsømt at lave brugbare regler. Det falder tilbage på et ledelsesmæssigt ansvar på hospitalet, der ikke har taget det her tilstrækkeligt alvorligt, siger han til metroxpress.

Forskerpenge gik til limousine, nytårskur og smadret lejlighed
Forskerpenge gik til limousine, nytårskur og smadret lejlighed

Hospitalsdirektør Gert Sørensen erkender problemet, men siger, at man sidste efterår lavede klare regler.

- Vores revision opdagede selv, at der har været et problem med bonuspoint, som lægerne i en række tilfælde har fået selv. De tilhører arbejdspladsen, siger han.

- Når det gælder professorens kritik, så påpegede vores revision allerede i 2013, at her var et område, vi skulle kigge på. Det gjorde, at man gennemgik hele 250.000 bilag, og vi blandt andet havde seks forskere her til personlige samtaler, hvor de alle måtte betale beløb tilbage, siger han og tilføjer:

- I efteråret 2014 indførte vi klare interne regler for, hvad man må og ikke må. Så kan der stadig være nogle hjørner, som dem I påpeger. Men her er vi klar til at ajourføre reglerne, forklarer hospitalsdirektør Gert Sørensen til metroxpress.

Afdækning af læge-frås belønnes med Cavling-prisen
Afdækning af læge-frås belønnes med Cavling-prisen

Læge købte espressomaskine til 82.000 for forskningsmidler
Læge købte espressomaskine til 82.000 for forskningsmidler

Region: Snyd fører til øget kontrol med lægers forbrug
Region: Snyd fører til øget kontrol med lægers forbrug

LÆS OGSÅ: 59 forskere skal undersøges for fusk

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx