Af - 15/02-16 04:00

Forsker: Dødsfald skjules i forsøg med lykkepillerForsker: Dødsfald skjules i forsøg med lykkepiller

Firmaer, bag nogle af de mest udbredte lykkepiller i Danmark, fejl- og underrapporterer selvmord og selvmordsadfærd i forsøg.

Bildstrecke im Grossformat »
419.789 danskere fik i 2014 antidepressiv medicin. Men der er fejl i de forsøgsrapporter, som nogle af de mest populære lykkepiller er blevet godkendt på baggrund af. Det dokumenterer et nyt stort dansk studie. Klik dig gennem gallariet og se eksempler på, hvordan virksomhederne fejl- og underrapporterede dødsfald og selvmordsforsøg. Fire dødsfald blev fejlrapporteret i forsøgsrapporterne. I alle tilfælde til fordele for medicinen, der skulle godkendes. I et tilfælde forsøgte en patient, der fik den antidepressive medicin Venlafaxin, at begå selvmord ved kvælning. Patienten var indlagt på hospitalet i fem dage, inden døden indtraf, og fordi behandlingen med den antidepressive medicin blev afbrudt på hospitalet, blev dødsfaldet ikke talt med af virksomheden. 27 selvmordsforsøg blev kategoriseret som 'følelsesmæssig ustabilitet' eller 'forværring af depression' frem for selvmordsforsøg i forsøgsrapporterne. Forskerne fandt også et eksempel på, at et selvmordsforsøg, hvor en patient havde taget en overdosis panodil, blev kategoriseret som 'forhøjede leverenzymer'. Forskerne bag forsøget havde svært ved at fastslå, hvor mange fejlrapporteringer, der var i forsøgsrapporterne, fordi de ikke kunne få adgang til alt den relevante information. I studiet sammenlignede forskerne så vidt muligt resultaterne fra de kliniske undersøgelsesrapporter med data fra de enkelte patienters fortællinger om bivirkninger, men de fulde patientfortællinger var kun tilgængelige for 32 ud af 70 forsøg.

Polfoto

Fejlrapportering af dødsfald, selvmordsforsøg- og tanker, der kategoriseres som ‘følelsesmæssigt ustabilitet’ samt manglende data er blandt de fejl, som forskere netop har afdækket i et stort studie i British Medical Journal. I studiet gennemgås de tilgængelige forsøgsdata for nogle af de mest udbredte lykkepiller.

Ifølge professor ved Nordic Cochrane Centre og medforfatter til studiet, Peter Gøtzsche, er der ingen tvivl om, at firmaerne bevidst skjuler dødsfald og selvmordsforsøg i deres forsøg.

Lykkepiller farligere end hidtil antaget for børn
Lykkepiller farligere end hidtil antaget for børn

- Det er dokumenteret både af mig og andre, at firmaerne snyder bevidst, og det betyder, at vi slet ikke kender det fulde omfang af skadevirkningerne.

I studiet fremgår det, hvordan virksomheden bag præparaterne Paroxetin og Venlafaxin, fejlrapporterede fire dødsfald . I et tilfælde hængte en person sig under forsøget, men dødsfaldet blev ikke talt med, fordi personens behandling, på grund af selvmordet, blev afbrudt før tid.

I et andet eksempel blev et selvmordsforsøg med en overdosis panodiler registreret som ‘forhøjede leverenzymer’. Patienten fik lægemidlet fluoxetin.

Læs virksomhederne bag lægemidlernes kommentar i boksen ved siden af artiklen.

Overlæge og speciallæge i psykiatri, Karin Garde, mener, det er et stort problem, når industrien ikke fremlægger resultater af undersøgelser, som ikke støtter deres egen sag.

Sundhedsstyrelsen: -Aner ikke om lægerne har rettet ind
Sundhedsstyrelsen: -Aner ikke om lægerne har rettet ind

- Det er uanstændig adfærd, som mig bekendt også er ulovlig.

Studiets hovedforfatter, ph.d.-studerende Tarang Sharma, var ‘chokeret og foruroliget’ over problemets omfang.

- Jeg forventede nogle uoverensstemmelser baseret på mit kendskab til tidligere forskning på området, men mængden overraskede mig.

419.789 danskere fik i 2014 antidepressiv medicin.

Metroxpress ville gerne have interviewet den danske lægemiddelstyrelse om, hvorvidt det vil få konsekvenser, at forskere har dokumenteret, at der er fejl- og underrapporteringer af alvorlige bivirkninger og dødsfald i de forsøgsrapporter, som lægemidler - der bruges i Danmark - er godkendt på baggrund af.

Men Lægemiddelstyrelsen ønskede ikke at lade sig interviewe om sagen. De oplyser i et skriftligt svar:

“Generelt har nye lægemidler, som virker i centralnervesystemet, stor bevågenhed fra vores side. Lægemiddelstyrelsen har i øvrigt stor tillid til den faglige vurdering, der foretages i EMA, og som inddrager repræsentanter fra lægemiddelmyndighederne fra alle EU/EØS-lande.”

Lægemiddelstyrelsen henviser i øvrigt til EMA for spørgsmål til det konkrete godkendelsesgrundlag for de lægemidler, som forskerne har gennemgået i studiet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kunder evakueret fra stort...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Stort område brændt af: Nu advarer...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx