Af Claus Bøge Jensen - 23/10-14 21:18

Ny bog: Kristian Jensen kunne have væltet LøkkeNy bog: Kristian Jensen kunne have væltet Løkke

Kristian Jensen havde opbakning til at få det ekstraordinære landsmøde, der kunne vælte Løkke som V-formand.

storybild

Det berømte pressemøde efter den intense magtkamp i Venstre. (Billede: Polfoto)

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, var tættere på at miste sin formandspost i Venstre, end det hidtil har været kendt.

På det afgørende møde i Venstres hovedbestyrelse 3. juni havde partiets næstformand, Kristian Jensen, Venstre-baglandets opbakning til at kræve et ekstraordinært landsmøde. Det ekstraordinære landsmøde skulle i givet fald afgøre, hvem der skulle være formand for Venstre.

Det fremgår af en ny e-bog udgivet af Zetland, en såkaldt single, med titlen "Aftalen i kælderen", skrevet af Ritzau-journalisten Kristian Brårud Larsen.

Meningsmåling: Lars Løkke stopper Venstres blødning
Meningsmåling: Lars Løkke stopper Venstres blødning

Bogens titel henviser til fredsaftalen mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, som blev indgået i kælderen under Odense Congress Center i minutterne før, at afstemningen skulle være holdt.

Ifølge e-bogen holdt både Lars Løkke Rasmussens støtter og kritikere under hovedbestyrelsesmødet i Odense nøje regnskab med, hvor mange medlemmer der var parate til at stille sig bag kravet om det altafgørende ekstraordinære landsmøde:

- Løkkes kritikere sad med et skema, der havde tre kategorier. For, imod og måske. Ved hjælp af rundringninger til baglandet forud for mødet havde de placeret medlemmerne af hovedbestyrelsen inden for de tre kategorier. Skemaet holdt stik.

- Der skulle 43 stemmer til at kræve et ekstraordinært landsmøde, og både Løkkes støtter og kritikere have talt til 43, hedder det i e-bogen.

Kristian Jensen: Jeg havde vundet over Gade
Kristian Jensen: Jeg havde vundet over Gade

Afstemningen om det ekstraordinære landsmøde blev bare aldrig til noget. Da ordstyrer Louise Gade gik i gang med at fortælle om afstemningsproceduren, rejste Løkke sig op og afbrød hende:

- Jeg tror, det kunne være meget brugbart, hvis Kristian Jensen og jeg lige talte sammen, sagde partiformanden ifølge "Aftalen i kælderen".

Ud over Lars Løkke Rasmussen og Kristen Jensen var også Hernings borgmester Lars Krarup med på mødet i kælderen.

Lars Krarup forsøgte at appellere til Kristian Jensen ved at sige, han måtte tænke på partiets ve og vel. Krarup nævnte formandsopgøret i Socialdemokratiet mellem Poul Nyrup Rasmussen og Svend Auken. Ifølge e-bogens anonyme kilder førte det til en skarp reaktion fra Kristian Jensen:

"Ved du hvad, nu må du godt skride," sagde Kristian Jensen til Lars Krarup, som derefter forlod lokalet.

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen indgik derefter den fredsaftale, der førte til, at Kristian Jensen stillede sig bag Løkke. Dermed blev afstemningen om det ekstraordinære landsmøde opgivet til stor overraskelse for hovedbestyrelsesmedlemmerne.

"Aftalen i kælderen" bygger på samtaler med 34 politikere, medlemmer af Venstre og politiske iagttagere. Hverken Lars Løkke eller Kristian Jensen har deltaget i genskabelsen af forløbet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dårligst af alle: Helt og aldeles...
bt.dk
BT's karakterbog: 'Nej, nej, nej, en...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Mand druknede under badetur - ven...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx