Af Ritzau - 05/10-16 13:01; Opdateret: 05/10-16 13:33

Regeringen vil lade boligskat stige med lønudviklingRegeringen vil lade boligskat stige med lønudvikling

Skatten på boliger må kun stige med lønudvikling, foreslår regeringen. Stiger værdien mere, indefryses skatten

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil sikre, at man kan blive boende i sit hus. Regeringen lægger op til at aflive det nuværende skattestop på ejendomsværdiskat. Men stiger ejendomsværdierne mere end lønningerne, skal den overskydende skat indefryses. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bebudede i sin åbningstale til Folketinget tirsdag, at der var et nyt og forbedret boligskattestop i støbeskeen.

Og onsdag har regeringen så fremlagt, hvad det konkret går ud på.

Regeringen foreslår at fastlåse både ejendomsværdiskat og grundskyld som en bestemt procentdel af boligens værdi.

Det siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) under præsentationen af regeringens udspil.

- For at danskerne kan føle sig trygge og sikre på deres økonomi, skal der være tryghed om boligskatterne. Det, som jeg i dag lægger frem, skaber tryghed i maven såvel som i tegnebogen, siger Karsten Lauritzen.

Det vil altså umiddelbart sige, at skatterne kommer til at stige, når boligpriserne stiger.

Men her kommer næste trin ind i billedet: Stiger værdien mere end lønningerne, skal den overskydende del af skatten indefryses automatisk.

Den del vil så skulle betales, når man sælger boligen og typisk realiserer en gevinst, fremgår det af regeringens forslag.

Regeringen lægger op til, at de nye regler skal træde i kraft i 2021. Og i den forbindelse forsikrer Løkke, at ingen nuværende boligejere vil komme til at betale mere, end de skulle have gjort med de regler, der gælder i dag.

Det skal ske ved, at de nuværende boligejere får en skatterabat. Det vil altså kun være boligejere, der køber hus eller lejlighed efter 2021, der vil kunne komme til at betale mere i skat.

Regeringen lægger desuden op til, at det allerede fra næste år skal være muligt at indefryse stigninger i grundskylden på over tre procent årligt.

Derudover kommer regeringen med et løfte, der efter alt at dømme ligger en del år ude i fremtiden.

- Stiger boligskatterne mere end det, der er forudsat, bruger vi hver en bøjet 25 øre på at sætte skatten på arbejde ned, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

For at kompensere for, at der forsat vil være usikkerhed forbundet med ejendomsvurderingerne, vil regeringen trække 20 procent af vurderingen fra, så man kun betaler skat af 80 procent af boligens anslåede værdi.

Ejendomsværdiskatten skal ifølge regeringens forslag sættes ned fra i dag én procent til 0,6 procent. Og så vil regeringen sænke loftet over grundskylden, så der maksimalt må opkræves 30 promille mod i dag 34 promille.

Også ejendomsværdiskatten på de allerdyreste huse skal sættes ned. I dag er den tre procent, det, foreslår regeringen, skal være én procent.

Og så vil regeringen sætte grænsen for, hvornår man skal betale den høje ejendomsværdiskat, op til seks millioner mod i dag tre millioner.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx