Af Ritzau - 13/09-16 09:13

Efter kup har over 500 tyrkiske elever droppet friskolerEfter kup har over 500 tyrkiske elever droppet friskoler

Sommerens kupforsøg i Tyrkiet har haft stor betydning for danske elever i dansk-tyrkiske friskoler.

storybild

Dansk/tyrkiske friskoler oplever store elevtab efter kupforsøg i Tyrkiet. (Billede: Scanpix/Christian Als)

Siden sommerens kupforsøg i Tyrkiet er 14 danske friskoler blevet chikaneret på de sociale medier i en sådan grad, at mange forældre nu har trukket deres børn ud af skolerne.

Skolerne kædes sammen med Fethullah Gülen, deraf den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, beskyldes for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet 15. juli.

Den sammenkædning har betydet, at 505 børn nu er blevet hevet ud af de dansk-tyrkiske friskoler siden skolestart. Det viser en rundringning, som DR Nyheder har foretaget til skolelederne fra de 14 skoler.

Antallet af udmeldelser fra de dansk-tyrkiske friskoler blev i midten af august opgjort til 366, efter at TV2 havde lavet en lignende rundringning. Mindre end en måned senere er det tal altså nået op på over 500.

Ifølge skolelederne skyldes størstedelen af udmeldelserne, at forældrene bliver presset af andre med tyrkisk baggrund til at tage deres børn ud af skolerne. Ellers vil de blive stemplet som Gülen-støtter og eksempelvis få problemer, hvis de rejser til Tyrkiet i fremtiden.

På Slagelse Privatskole kom reaktionerne allerede to dage efter sommerens kupforsøg i Tyrkiet skole, fortæller skoleleder Karabey Kara:

- Først fik vi hærværk på vores skole. Og vi skulle have startet skoleåret med 85 elever, men nu vi er nede på 55.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) opfordrer forældre til ikke at blande den tyrkiske konflikt ind i børnenes skolegang.

- Jeg kan kun opfordre til, at man lader eventuelle konflikter fra sit tidligere hjemland blive i hjemlandet, og ikke bringe det til Danmark, hvor vi jo har frit skolevalg, og hvor det er alle forældre og børn frit forundt at vælge den skole, man helst vil gå i.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx