Af - 17/03-15 08:55

Rose: Medicinen fik mig til at føle mig død indvendigRose: Medicinen fik mig til at føle mig død indvendig

Rose fik som 13-årig aknemedicin, der ikke er testet og godkendt til børn. Medicinen sendte hende ud i en dyb depression, og hun forsøgte selvmord to gange

Bildstrecke im Grossformat »

- Efter jeg begyndte på Roaccutan mod akne, begyndte jeg at blive deprimeret og få selvmordstanker. Det havde jeg aldrig haft tidligere, og det er svært at forklare, hvad der skete, men jeg begyndte at planlægge, hvordan jeg ville slå mig selv ihjel. Det var det eneste der fyldte mine tanker.

Sådan siger 25-årige Rose Nayatine Eviana, der fik aknemedicinen Roaccutan - i dag Isotretinion - som 13-årig. Både svensk og dansk forskning har vist, at Isotretinion er et af de lægemidler, der gives til mange børn og unge off label. Det vil sige, at medicinen bruges til at behandle børn, selv om den ikke er testet og godkendt til det.

Fem historier om bivirkninger: - Min søn fik depression og angst
Fem historier om bivirkninger: - Min søn fik depression og angst

Tusindvis af danske børn og unge får hvert år medicin off label, og dansk forskning har vist, at en femtedel af de bivirkninger børn og unge oplever er associeret med off label-brug af lægemidler. 60 procent af bivirkningerne er alvorlige.

Der er ikke nogen, som ved, hvor dårligt 13-årige Rose har det. Hun er nemlig overbevist om, at hele verden – også hendes venner og familie – ønsker, at hun dør. Sådan har Rose aldrig tænkt tidligere. Hun plejer også at være social og passe sin skole, men akne-medicinen har pludselig vendt op og ned på hendes liv.

- Min 15-årige søn kan ikke længere løbe
- Min 15-årige søn kan ikke længere løbe

- Jeg blev deprimeret og indelukket, og jeg var sikker på, at alle ønskede at gøre mig ondt. Det føltes som om, jeg var død indvendigt. Jeg begyndte at blive væk fra skolen, for at planlægge hvordan jeg kunne dø. Jeg var i en helt anden verden, og mine tanker og handlinger ændrede sig fuldstændigt og blev meget destruktive.

Rose forsøger at begå selvmord to gange. Hun er inde i en dyb depression og føler sig død indvendig, men hun fortsætter på pillerne i de seks måneder, lægen har anbefalet, og efter hun stopper med at tage dem, får hun det langsomt bedre.

Stor stigning i unge på kontroversielt bumsemiddel
Stor stigning i unge på kontroversielt bumsemiddel

Det er 12 år siden, at 25-årige Rose tog Roaccutan, og hun har netop indberettet de bivirkninger, hun oplevede som 13-årig, til Sundhedsstyrelsen.

- Dengang jeg tog pillerne, kunne jeg ikke se klart, hvad de gjorde ved mig, men i dag kan jeg se, at den periode, hvor jeg havde det så forfærdeligt psykisk, faldt sammen med, at jeg tog medicinen, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det var pillernes skyld.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

De ryddede op i bedstefars hus: Han...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Politiet advarer efter masseuheld:...
bt.dk
Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx