Af - 22/09-13 22:19

Interview del 2: Esben er blevet mere sig selv efter kønsskifteInterview del 2: Esben er blevet mere sig selv efter kønsskifte

23-årige Esben havde indtil for et års tid siden et feminint navn og en kvindekrop. Efter en længere proces og operation i Tyskland er han endelig blevet sig selv.

storybild

LÆS FØRSTE DEL AF INTERVIEWET HER.

Hvordan har din søn taget imod forandringen?
- Hvad angår Aksel, er det ærlig talt forløbet ret udramatisk. Vi er omgivet af gode folk, som støtter op omkring hele situationen, og når de kalder mig Esben, gør han også.
Det er snart et år siden jeg første gang præsenterede ham for mit nye navn og siden er han stille og roligt begyndt at tage det i brug.
Jeg tror, kunsten har været at undlade at presse noget ned over hovedet på ham. I øvrigt har det nok også altid været tydeligt for ham, at jeg ikke just levede op kønsnormerne for en kvinde.
Jeg har aldrig været bekymret for Aksel i den forbindelse, men jeg har nogle gange været bekymret for om andre skulle blive bekymrede på uoplyst grundlag.

Hvilke operationer har du gennemgået, og hvor lang tid har du taget hormoner?

Jeg blev mastektomeret (brystformindskende red.) i februar og har taget hormonindsprøjtninger i næsten et halvt år.

Hvorfor søgte du ikke om at blive godkendt til operation her i Danmark, før du retede luppen mod Tyskland?
- Der gik for mit vedkommende en lang erkendelsesprocess forud for, at jeg sprang ud som transkønnet. Der var i lang tid ingen, der vidste det. Måske ventede jeg lidt for længe, men det var også vigtigt for mig at være helt klar til at besvare alle de spørgsmål det naturligvis ville give anledning til.
Så da jeg endelig sprang ud, var alting allerede planlagt. Jeg var helt sikker på, hvad jeg gerne ville og havde ikke brug for mere tid.
Jeg havde fra starten et ønske om, at min behandling skulle varetages privat, men da det ikke er tilladt for kirurger i Danmark at hjælpe transkønnede på den måde, undersøgte jeg mulighederne i udlandet.
Valget faldt på et hospital i Tyskland, som foretager mange af den type indgreb.

Hvordan føles det - efter et langt forløb i Tyskland - ikke at kunne få lov til at skifte køn juridisk set her i Danmark?
- Det føles på mange måder rigtig krænkende at skulle forlade sit eget land for at få foretaget en operation som man selv ønsker at finansiere.
Jeg føler mig i høj grad umyndiggjort, når jeg ikke for alvor råder over min egen krop.
Det er i Danmark ikke muligt at få juridisk kønsskifte, medmindre man lader sig kastrere. Man kan stille spørgsmålstegn ved, om en kastration ved indirekte tvang er etisk forsvarlig. Hvis du vil have et nyt CPR-nr. må du altså give afkald på at kunne reproducere dig selv.

Hvad tænker du om, at lovgivningen på området her i Danmark er så stram, at kun få bliver godkendt herhjemme?
- Som situationen er nu, findes der i Danmark kun et behandlingstilbud; Sexologisk Klinik på Rigshospitalet. Behandlingen indebærer et længerevarende udredningsforløb i psykiatrisk regi.
Et forløb, der bærer præg af mistroiskhed, en binær kønsopfattelse og fokus på den transkønnedes seksualitet.
Sexologisk Klinik har oplyst, at der i perioden 1978-2013 kendes til tre tilfælde af ultimativ fortrydelse af kønsskifte. De oplyser samtidig at frekvensen er den samme på internationalt niveau.
Det betyder, at der selv i de lande, hvor behandling er lettere tilgængelig, ikke rapporteres om flere tilfælde af fortrydelse.
Det får mig til at tænke, at et langt udredningsforløb ikke nødvendigvis er med til at mindske fortrydelsesraten.
Min oprigtige bekymring ligger hos alle de transkønnede, som bliver nægtet medicinsk behandling, fordi de ikke lever op til forventningen om hvordan en ”rigtig” transkønnet bør være.
Tilliden til den enkeltes dømmekraft er minimal.

LÆS OGSÅ: Flere danskere skifter køn i udlandet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Slut med smøger på stranden: Her...
bt.dk
Reaktionerne strømmer ind: Danskerne...
bt.dk
Politiet rydder Pusher Street - igen
bt.dk
Jørgen Olsen er med i beskidt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx