Af Ritzau - 27/05-16 12:36; Opdateret: 27/05-16 13:44

Næppe flertal for at tvinge regering til at følge flertalNæppe flertal for at tvinge regering til at følge flertal

SF vil tvinge regeringer til at følge folketingsbeslutninger. Men der ser ikke ud til at være flertal for det.

storybild

Regeringen må respektere Folketingets flertal, når det stiller sig bag et beslutningsforslag, som vedtages i salen, mener SF's Holger K. Nielsen. Det lovforslag, han har stillet, ser dog ikke ud til at samle forslag. (Billede: Scanpix/Nikolai Linares)

Det skal være slut med, at regeringen ignorerer beslutninger vedtaget af Folketinget, mener SF.

Partiet har derfor fremsat et lovforslag, der vil gøre såkaldte beslutningsforslag retligt bindende, hvis de ikke strider mod grundloven, EU-retten eller Danmarks internationale forpligtelser.

Men efter førstebehandlingen fredag står det klart, at der næppe er flertal for forslaget, der ud over SF selv har opbakning fra Enhedslisten, Alternativet og De Radikale.

Dansk Folkeparti har endnu ikke afgjort partiets stilling, men Liberal Alliance talte til gengæld imod forslaget, der dermed ikke ser ud til at få flertal, uanset hvad DF måtte beslutte.

- Det er de enkelte partier, der må tage ansvar for konsekvenserne af, at regeringen ikke vil følge et flertal i Folketinget, sagde Simon Emil Ammitzbøll, retsordfører for LA, fra Folketingets talerstol.

SF ærgrer sig over, at der tilsyneladende ikke er opbakning til forslaget.

- Det hænger jo ikke sammen, at en regering kan gå imod et flertal i Folketinget, mener udenrigsordfører Holger K. Nielsen (SF), der står bag forslaget.

- Det er DNA'et i vores demokrati, at der er ingen over og ingen ved siden Folketinget. Men det var en række partier åbenbart uenige i, skriver han i en kommentar.

Dansk Folkeparti, der endnu ikke har bestemt sig endegyldigt for eller imod forslaget, vil først have undersøgt, om forslaget strider mod grundloven - hvilket SF ikke mener, det gør.

- Vi skal have afgjort om det overhovedet er muligt at gennemføre, eller om det reelt er grundlovsstridigt, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

- Vi undersøger alle muligheder. Det er det, udvalgsarbejdet er til for. Men historien viser, at regeringer, der respekterer Folketingets flertal har langt længere levetid, end regeringer der træder på Folketinget.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx