Af Bo Norström Weile - 19/07-15 08:30

Løkke har sendt kvinderne ud af toppen i dansk politikLøkke har sendt kvinderne ud af toppen i dansk politik

Efter skiftet til Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering sidder der ikke længere kvinder i de magtfulde udvalg i regeringen, hvor de store linjer i dansk politik planlægges.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Der er tale om koordinations- og økonomiudvalgene, som ofte kaldes regeringens inderste maskinrum.

Det er både et dårligt signal og et tab for det politiske arbejde, lyder det fra blandt andet forhenværende økonomiminister Marianne Jelved (R).

- Jeg synes, det ville have været en fordel, hvis der også havde siddet en kvinde med i de udvalg. Det er min erfaring, at kvaliteten af de beslutninger, man træffer, forøges, når der er flere forskellige udgangspunkter med. Variation forøger simpelthen det grundlag, man træffer beslutninger på, siger Marianne Jelved, der er De Radikales ligestillingsordfører, til Avisen.dk.

K: V drejer på tallerken om børnecheck
K: V drejer på tallerken om børnecheck

Koordinationsudvalget består af statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Kristian Jensen og finansminister Claus Hjort Frederiksen. De planlægger og behandler større lovforslag og udspil fra regeringen.

I Økonomiudvalget sidder også Claus Hjort Frederiksen sammen med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og skatteminister Karsten Lauritzen. De forbereder finansloven og tager sig af alle forslag af større betydning for landets økonomi.

Regeringen har i alt fem udvalg, og ud af de 19 pladser er kun en enkelt besat af en kvinde. Det er miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, som sidder med i det nye EU-implementeringsudvalg. Udvalget skal sørge for, at Danmark ikke overfortolker lovgivning og krav fra EU.

Fogh bebudede Irak-støtte til USA et år før krig
Fogh bebudede Irak-støtte til USA et år før krig

Anklager Løkke for løftebrud: Forslag vil koste kommune 1400 medarbejdere
Anklager Løkke for løftebrud: Forslag vil koste kommune 1400 medarbejdere

I Venstre-regeringen er 5 ud af 17 ministre kvinder. Det adskiller sig derfor ikke forholdsmæssigt fra Helle Thornings seneste regering, hvor der sad 6 kvindelige ministre ud af 20.

Under Helle Thornings mange regeringsrokader skiftede det flere gange, hvilke ministerposter der havde plads i de betydningsfulde udvalg.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, som er ansvarlig for området, mens ligestillingsminister Ellen Trane Nørby holder ferie, har ikke ønsket at svare på kritikken i et interview.

Han skriver i en sms til Avisen.dk, at ”Det er mit indtryk, at medlemmerne i såvel Ø-udvalg som K-udvalg er medlemmer i kraft af deres ministerium og ikke af deres køn.”

Debattør, studievært og tidligere kandidat for Liberal Alliance Anne Sophia Hermansen mener, kritikken er forfejlet.

- Det er simpelthen ikke sandt, at der skulle være et ligestillingsproblem i den nye regering. Jeg vil gerne påpege, at da Thorning satte sin regering i 2011, var der 40 procent kvinder. Da Løkke satte sit eget hold to år forinden, var der 48 procent kvinder, siger hun.

Thulesen Dahl: Vi kunne ikke enes om grænsekontrol og nulvækst
Thulesen Dahl: Vi kunne ikke enes om grænsekontrol og nulvækst

Hun fremhæver også integrationsminister Inger Støjberg som en Venstre-kvinde på en tung post.

- Lars Løkke ville fortjene at blive fyret af vælgerne, hvis det var sådan, at han skelede mere til køn end til kvalifikationer. Jeg antager, at han ligesom erhvervsledere tænker på kvalifikationer, når han sætter sit hold, siger Anne Sophia Hermansen til Avisen.dk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Red Arrows-fly meldes styrtet til...
bt.dk
Ny borgmester ærgrer sig: Vi har et...
bt.dk
Falck fyrer 570 medarbejdere i Danmark
bt.dk
Fødevarestyrelsen trækker salater...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx