Af - 21/08-15 10:46; Opdateret: 21/08-15 16:00

Afgørelse: 12-årig døde efter klar fejl på vagtcentralAfgørelse: 12-årig døde efter klar fejl på vagtcentral

Patienterstatningen har vurderet, at der var tale om en klar fejl, da en 12-årig dreng ikke blev kørt til Rigshospitalet.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

En 12-årig dreng kunne måske leve i dag, hvis ikke der var begået grove fejl på den vagtcentral, der sidste år modtog et 112-opkald fra en cyklist.

Det skriver Patienterstatningen i den afgørelse, der nu er truffet i den tragiske sag.

Den 12-årige blev fundet sidste efterår i en vejside på Amager af en forbipasserende cyklist. Men selvom der blev ringet efter en ambulance, vurderede vagtcentralen, at der ikke var behov for det og bad derfor en anden forbipasserende om at køre drengen til det nærmeste hospital - Amager Hospital.

Her søgte man telefonisk rådgivning fra specialister på et større sygehus, da drengen havde symptomer på alvorlig sygdom, fremgår det af afgørelsen.

Men også her blev drengen nægtet hjælp, og i stedet lød beskeden, at den 12-årige skulle overflyttes til nærmeste sygehus med akutfunktion.

Først her gik alvoren for alvor op for lægerne. En CT-skanning af maven viste en rift på legemspulsåren med blødning til maven og påvirkning af den ene nyre.

Vagtcentral kimes ned om dyr i nød
Vagtcentral kimes ned om dyr i nød

Drengen blev herefter overflyttet til specialistafdelingen på Rigshospitalet, der oprindeligt havde afvist at modtage ham, med henblik på operation.

Men den 12-årige stod ikke længere til at redde. Han afgik ved døden to dage senere.

Klar tilsidesættelse af retningslinjer
Patienterstatningen har nu vurderet, at der var ”sket en klar tilsidesættelse af de gældende retningslinjer og faglige standarder i forbindelse med visitationen på vagtcentralen.

- Man burde derfor have sendt en ambulance og sørget for, at drengen var blevet indbragt til nærmeste akutsygehus. Dette ville have medført, at han var blevet undersøgt og opereret tidligere, lyder afgørelsen.

Også sygehuset, der skulle give telefonisk assistance får kritik. Den manglende hjælp førte til yderligere forsinkelse.

Stressede nordjyske sygeplejersker bryder sammen på jobbet
Stressede nordjyske sygeplejersker bryder sammen på jobbet

- Det var tvivlsomt, om drengen ville have overlevet, hvis han var blevet opereret tidligere. Da der var tale om en klar tilsidesættelse af de gældende retningslinjer på området, vurderede Patienterstatningen dog, at det i den konkrete situation var rimeligt at lægge til grund, at drengen ville være overlevet, hvis behandlingen ikke var blevet forsinket.

Akutberedskabet i Region Hovedstaden erkender fejlen og oplyser, at hændelsen har haft arbejdsmæssige konsekvenser.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx