Af - 11/08-16 13:27

Disse to politikere har vundet sommerens dagsordenDisse to politikere har vundet sommerens dagsorden

Hvem har udnyttet sommerferiens politiske stilhed? En erfaren politiker på 63 og et nyt talent på 24 gør indtryk på politisk kommentator.

storybild

Jacob Mark fra SF. (Billede: Bax Lindhardt)

Hele regeringsholdet har været “tavse som graven” i sommerferien, bemærker politisk kommentator Henrik Qvortrup.

Han har to bud på politikere, der har været gode til at markere sig ferieperioden. Den første er Dansk Folkepartis Søren Espersen.

- Han fanger en dagsorden og siger nogle ting, som får folk op ad stolene. Han sørger for, at Dansk Folkeparti får lagt kant til de andre selvfølgeligheder, som bliver udtrykt af de andre partier, eksempelvis i kølvandet på terror i Nice, siger Henrik Qvortrup, der understreger at han ikke kvalitativt ser på, om det der bliver sagt, er fornuftigt eller ej.

Enhver politiker vil nemlig gå ud og tage afstand fra terror og kræve, at man finder de skyldige, mener Henrik Qvortrup. Men Søren Espersen har taget skridtet videre med sit forslag om, at ingen muslimske indvandrere skal ind i Danmark i en årrække.

- Det kan man være enig eller uenig i, men hans får skabt en dagsorden. Og jeg vil ikke afvise, at det er den slags udmeldinger, der sørger for, at Dansk Folkeparti igen i vælgernes bevidsthed fremstår som et parti, der byder ind med en anden politik, end den Venstre og Socialdemokraterne har, siger Henrik Qvortrup.

Søren Espersen: Ingen muslimske indvandrere skal ind i Danmark
Søren Espersen: Ingen muslimske indvandrere skal ind i Danmark

Den anden politiker, der har kapret opmærksomheden i sommerferien er SF’eren Jacob Mark. Han har især markeret sig i debat omkring karakterræs og morgenmad i skolerne.

- Det er meget sjældent at man ser en ny, uprøvet politiker fange stilen og håndtere medierne så godt, som Jacob Mark har gjort det. Han er vist det man kalder et talent, og det har SF brug for, siger Henrik Qvortrup.

- Hvem havde hørt om Jacob Mark før sommerferien? Det er godt arbejde af ham, og i flere henseender slår han mange af de gamle og garvede politikere med flere længder, lyder det.

Jacob Mark får også ros af journalisten Casper Gronemann fra Radio 24syv.

Og hvad siger sommerferiens vindere så til al dén ros?

Søren Espersen

- Det er jeg da glad for. Tak for det. Jeg har skam været på krydstogt det meste af juli måned, men jeg har jo på en måde aldrig fri. Og hvis det kan lade sig gøre, vil jeg gerne deltage, og jeg følger altid med. Det har dog været svært nogle steder på Middelhavet, hvor forbindelsen ikke har helt godt, siger Søren Espersen.

- Jeg kan huske, at da jeg startede som pressechef i Dansk Folkeparti for knap 20 år siden og bemærkede, at et andet parti sendte pressemeddelelse ud om, at de holdt juleferie. Der tænkte jeg da, at vi i hvert fald skulle holde åbent, siger han.

Søren Espersen. Foto: Scanpix / Emil Hougaard

Jacob Mark

Da metroxpress overbringer den gode nyhed til SF’eren Jacob Mark, er reaktionen:

- Det er da fedt. Det er jeg glad for. Jeg vidste godt, at jeg har været meget på. Men jeg har mest af alt fokuseret på, at det har været mega fedt at snakke politik i sommerferien, hvor der er bedre plads til at kigge på ideologi og visioner, siger Jacob Mark.

At Jacob Mark har markeret sig i medierne i sommerferien, skyldes blandt andet grundig forberedelse og planlægning fra hans side, fortæller han.

- Der er meget travlt i løbet af sådan et folketingsår, hvor der går dagligdag i den. Derfor har jeg faktisk gemt mine forslag til sommerferien, hvor der ville være bedre tid til at drøfte dem. Jeg sad i juni måned og planlagde alt det, jeg har sagt i sommerferien, siger han.

Det skete under en ferie i Thailand med en flok gode venner.

- Her prøvede jeg mine forslag af på dem, og de er ikke kerne SF’ere, så jeg blev på den måde klædt på til at komme i pressen.

I sommerferien kan Jacob Mark, der er stået op klokken fem og gået i seng efter midnat på den mest intense mediedage, få en anden slags omtale, påpeger han.

- Der er ofte ikke tid til de større visionære debatter i løbet af et folketingsår, hvor det ofte handler om at kommentere på, hvad ministre spiller ud med, siger Jacob Mark.

SF vil sikre omsorg med minimumsnormeringer
SF vil sikre omsorg med minimumsnormeringer

Røde partier vil give morgenmad til børn i folkeskolen
Røde partier vil give morgenmad til børn i folkeskolen

Bonus for hurtig studiestart kræves afskaffet
Bonus for hurtig studiestart kræves afskaffet

En optælling, der giver et fingerpeg om synlighed, giver Søren Espersen og Jacob Mark henholdsvis plads 12 og 52 ud af alle folketingspolitikere, oplyser Lasse Skjoldan, der er seniorrådgiver i analysevirksomheden Infomedia.

- Politikernes aktivitetsniveau i sommeren 2016 giver helt klart næring til udtrykket ”stilhed før stormen”, både i de redaktionelle og i de sociale medier, mener Lasse Skjoldan.

Han bemærker, at regeringen ikke har brugt sommeren til at lancere nogen større politiske offensiver.

- De største politiske offensiver er kommet fra DF og fra S, både i de redaktionelle og i de sociale medier. Hos DF har Søren Espersen været ude at lufte flere sommer-balloner omkring V-S-DF regering og muslim-stop i Danmark. Hos Socialdemokratiet har Mette Frederiksen skabt en del opmærksomhed ved at opfordre DF til at gå med S i kampen mod topskattelettelser, skriver Lasse Skjoldan.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx