Af Ritzau - 22/10-16 20:42

Dronningen: Ingen naturlov at blive dansk af at bo i DanmarkDronningen: Ingen naturlov at blive dansk af at bo i Danmark

I en ny samtalebog lægger dronning Margrethe op til, at danskere skal turde stille flere krav til indvandrere.

storybild

-Arkiv- SE RITZAU Dronningen: "Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark" - - - Dronning Margrethe besøgte onsdag Favrskov Kommune som en del af sit sommertogt i år. Her ankommer hun til administrationsbygningen i Hammel. Borgmester Nils Borring bød velkommen. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) (Billede: Henning Bagger)

Danskerne har generelt undervurderet udfordringen med at få integrationen til at lykkes. Og bør blive bedre til at stille krav.

Det mener dronning Margrethe, som i en ny samtalebog, der er refereret i Berlingske, blandt andet fortæller om sit syn på danskhed og indvandring.

Undervurderingen kommer eksempelvis til udtryk ved, at spillereglerne for det danske demokrati ikke i tide blev gjort klare over for islamiske grupper, som ville udfordre dem.

- Vi troede nok, at den slags ting ville gå i sig selv. Hvis man gik på gaderne i København og drak det kommunale vand og tog den kommunale bus, blev man nok dansker i løbet af kort tid.

- Det var så indlysende for os, og derfor troede vi, at det måtte det også blive for dem, der slog sig ned og boede her. Sådan var det ikke. Det har vi lært.

- Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark. Det gør man ikke nødvendigvis. Der skal skiftes lidt af jorden i potten, tror jeg. Man må gerne beholde sine rødder, men man skal sørge for, at jorden er frisk, siger dronningen i bogen.

Udtalelserne er fremsat over for Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, der har skrevet bogen "De dybeste rødder - Dronningen fortæller om Danmark og danskerne".

I bogen giver dronningen også udtryk for, at danskerne skal være bedre til at sige fra og "en gang imellem sætte folk stolen for døren og sige: Hov! Det dér, det går ikke".

Dronningen kom første gang for alvor i medierne i forbindelse med sit syn på indvandrere i nytårstalen 1984.

Her sagde hun følgende om danskernes modtagelse af de nyankomne:

- Når vi ser dem stå famlende over for vort livsmønster og vort sprog, så kniber det alt for hurtigt med gæstfriheden (...). Så kommer vi med vores danske humor og små, dumsmarte bemærkninger.

- Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder – det kan vi ikke være bekendt.

Ifølge bogens forfatter har Dronningen gennemlevet et skifte.

- I en lang årrække var hun især optaget af, at alle skulle gøre deres yderste for at hjælpe de nyankomne medborgere godt på vej, skriver Thomas Larsen i en analyse i Berlingske.

- Men gradvist har hun lagt vægt på, at tilflytterne har et stort og selvstændigt ansvar for at indrette sig efter de værdier og spilleregler, der gælder her, tilføjer han.

Den nye samtalebog udkommer på Gyldendal torsdag den 27. oktober.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx