Af Ritzau - 19/03-17 15:58; Opdateret: 19/03-17 18:04

Lektor: Stikkeri kan have konsekvenser for dansktyrkereLektor: Stikkeri kan have konsekvenser for dansktyrkere

Dansktyrkere på stikkerliste kan risikere at blive anholdt i Tyrkiet eller deporteret, vurderer lektor.

storybild

Det kan have konsekvenser for danskere med tyrkiske rødder, at de muligvis er blevet angivet som landforrædere til de tyrkiske myndigheder. Det vurderer lektor i kultursociologi Mehmet Ümit Necef. Arkivfoto af Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. (Billede: Reuters/Murad Sezer)

En række personer, som bor i Danmark, men har tyrkiske rødder, frygter at være blevet angivet til de tyrkiske myndigheder for "landsforræderi".

Det kan have store konsekvenser for personerne. Det vurderer lektor i kultursociologi ved Syddansk Universitet (SDU) Mehmet Ümit Necef.

- Det betyder, at de risikerer at blive anholdt, når de ankommer til en tyrkisk grænseovergang eller lander med fly i Tyrkiet. De kan også risikere at komme i arresten eller blive deporteret tilbage til Danmark, siger han.

Flere end ti personer har ifølge Berlingske mistanke om, at de er blevet angivet til de tyrkiske myndigheder.

Det gælder blandt andre tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic og det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen.

Nogle har deltaget i den offentlige debat om Tyrkiet eller udtalt sig kritisk om Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Sagen har fået udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til at indkalde den tyrkiske ambassadør til et møde i Udenrigsministeriet mandag.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) Cecilie Stokholm Banke vurderer, at sagen vil påvirke forholdet mellem Danmark og Tyrkiet.

- Fra et dansk perspektiv er en stikkerlinje jo helt uacceptabelt. Det er en metode, som man ikke kan bruge på dansk grund.

- Det vil selvfølgelig få en eller anden form for konsekvens for det dansk-tyrkiske forhold. Og det skaber et anspændt forhold mellem landene, siger seniorforskeren, der forsker i forholdet mellem Europa og Tyrkiet.

Det er endnu for tidligt at sige, om sagen får egentlige konsekvenser for det dansk-tyrkiske forhold, vurderer seniorforskeren.

Efter kupforsøget i Tyrkiet i sommeren 2016 annoncerede et tyrkisk medie et telefonnummer, der går direkte til præsidentkontoret. Det skriver Berlingske.

Annoncen i mediet opfordrede til at angive personer, der støttede "Fethullahçi terrorist organisation" (Feto). Det er myndighedernes betegnelse for Gülen-bevægelsen.

Præsident Erdogan har hævdet, at prædikanten Fethullah Gülen stod bag kupforsøget. Gülen har tidligere været nær allieret med Erdogan. Han bor i dag i USA og nægter at have haft noget med kupforsøget at gøre.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx