Af - 30/04-14 21:26

Ny bog: Thorning ville fyre SøvndalNy bog: Thorning ville fyre Søvndal

Statsministeren forsøgte at få Thor Möger fredet som minister for i stedet at fyre Villy Søvndal, men det nægtede daværende SF-formand Annette Vilhelmsen, hævder ny SF-bog.

storybild

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var klar til at ofre daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF), da Annette Vilhelmsen overtog SF's formandspost efter netop Søvndal. Til gengæld ville Thorning beholde den unge Thor Möger i regeringen. Men Vilhelmsen insisterede på at slippe af med Möger og beholde Søvndal, kan man læse i en ny bog. (Billede: Polfoto/Thomas Lekfeldt/arkiv)

Lad Thor Möger bliver på regeringsholdet og sig farvel til Villy Søvndal i stedet.

Sådan lød budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt til daværende SF-formand Annette Vilhelmsen umiddelbart efter, at denne var blevet valgt som formand. I hvert fald hvis man skal tro bogen ”SF – Magtens pris”, der er skrevet af Weekendavisens politiske journalist Hans Mortensen og udkommer i morgen.

Vilhelmsen insisterede imidlertid ifølge bogen på at fyre Möger, der af SF-baglandet blev betragtet som symbolet på SF's nedtur. Dermed måtte skatteministeren, der var den yngste minister i Danmarkshistorien, vige pladsen til fordel for SF-veteranen Holger K. Nielsen, som Vilhelmsen havde udset som sin højre hånd.

'Thorning argumenterede for, at Vilhelmsen i stedet kunne udskifte Søvndal. Ham skyldte den nye SF-formand ikke noget, som statsministeren udtrykte det. Vilhelmsen ville imidlertid ikke indlede med at fyre sin forgænger, og Möger ville hun under alle omstændigheder af med,' står der i bogen.

Villy Søvndal måtte senere trække sig som minister og folketingsmedlem på grund af sygdom.

Möger har siden forladt SF og i stedet meldt sig ind i Socialdemokraterne, der for nylig ansatte ham som såkaldt udviklingschef med ansvar for den kommende folketingsvalgkamp.

SF er som bekendt siden blevet fortid i regeringen samtidig med, at Anette Vilhelmsen vinkede farvel til partiets formandspost efter en kort om omtumlet tilværelse i den varme stol. Hendes efterfølger blev den tidligere minister Pia Olsen Dyhr.

Bogen "SF - Magtens pris" er en opdatering af Hans Mortensens bog "Den røde tråd - SF og vejen til magten", der udkom for et par år siden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sønderjyske-profil efter...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx