Af Lars Sejr - 24/12-15 11:27

Børn søger hjælp mod druk og skænderier i julenBørn søger hjælp mod druk og skænderier i julen

Juledruk og skilsmisseskænderier spænder ben for mange børns juleglæde. Derfor holder Børnetelefonen juleåben.

storybild

I alt fik Børnetelefonen 700 opkald i juledagene sidste år. Flere børn ringer ind for at høre, hvordan man laver selve julemiddagen, fordi forældrene er for berusede til at gøre det selv. Foto: Polfoto/arkiv (Billede: Tycho Gregers)

Døddrukne forældre, skænderier mellem skilsmisseforældre og brudte juleønsker. Det er ikke alle børn, der glæder sig til julen i familiens skød. Og for deres skyld holder Børnetelefonen åben juleaften og alle juledage.

Sidste år var første gang, linjen havde åben juleaften. Der var så mange opkald, at Børns Vilkår, som driver Børnetelefonen, har valgt at sidde klar ved telefonen igen i år.

- Der er store forventninger til, at familien skal hygge sig sammen i julen, men det er ikke altid, det kan lykkes. Og når det ikke gør det, kommer børnene tit i klemme. Derfor har vi valgt at holde børnetelefonen åben i julen, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Juleaften bliver våd og blæsende
Juleaften bliver våd og blæsende

I alt fik Børnetelefonen 700 opkald i juledagene sidste år. Flere børn ringer ind for at høre, hvordan man laver selve julemiddagen, fordi forældrene er for berusede til at gøre det selv.

- Sidste år fik vi et opkald fra en otteårig pige, hvis forældre var gået omkuld om eftermiddagen. Hun ville gerne lave julemad til sin femårige lillebror, fordi han aldrig havde smagt det før, siger Rasmus Kjeldahl.

- Vi taler med barnet og prøver at finde en løsning, der ikke kun er en opskrift på julemiddagen, men hvor vi også undersøger, om der er behov for, at barnet får yderligere hjælp.

Halvtomme fængsler i julen: Knap hver anden indsat på 'juleferie'
Halvtomme fængsler i julen: Knap hver anden indsat på 'juleferie'

Man kan ringe anonymt til Børnetelefonen, men hvis man ønsker hjælp, kan man få en professionel bisidder, som kan støtte børn eller unge i mødet med den offentlige forvaltning.

Det er dog langt fra alle opkald, der handler om alkoholiserede forældre. For rigtig mange børn er det en grim skilsmisse, der får dem til at løfte røret. Blandt andet fordi forældrene skændes om, hvem børnene skal være hjemme hos på de forskellige juledage.

- Der er også børn, der ringer, fordi de får gaver, som de kun må lege med det ene sted, fordi den ene forælder ikke vil lade gaven komme med hjem til den anden. Skilsmissekonflikter sætter børnene under voldsomt pres, siger Rasmus Kjeldahl.

Børnetelefonen har åbent fra klokken 11-23 juleaften, alle dage mellem jul og nytår og også nytårsaften.

LÆS OGSÅ: Sms-koder skal gøre nethandel med dankort mere sikker

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Carøe til 'Gamle' Hansens bisættelse:...
bt.dk
Vegetarer kan mangle kritisk vitamin:...
bt.dk
'Gør Facebook dig i dårligt humør?...
bt.dk
To unge fra bandemiljøet får 13 års...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx