Af Fie West Madsen - 10/07-17 20:22

Det begyndte med ondt i halsen: Alvoren gik op for Jesper, da han pludselig kunne smage blod i munden Det begyndte med ondt i halsen: Alvoren gik op for Jesper, da han pludselig kunne smage blod i munden

Det startede med ondt i halsen, men da 64-årige Jesper Lund begyndte at bløde ud af munden en dag på arbejde i Bella Centeret i København, vidste han, at der var noget helt galt. Ikke lang tid efter fandt han ud af, at han var ramt af kræft i svælget som konsekvens af en hpv-infektion.

storybild

Det fortæller 64-årige Jesper Lund i et interview til Fyens.dk.

Efter sygdommen blev konstateret, startede Jesper Lund i foråret 2010 på kemobehandling på Odense Universitetshospital. Han tabte sig ekstremt meget, og fordi han ikke kunne spise, måtte han få sin mad gennem en sonde, som hans kone sørgede for at passe.

Men heldigvis virkede den afkræftende kemobehandling, og efter et halvt års sygdomsforløb fik Jesper Lund at vide, at han var sygdomsfri. Det betød dog ikke, at turene til hospitalet var slut, for han skulle de efterfølgende fem år løbende til kontrol på Odense Universitetshospital for at sikre, at sygdommen nu også var helt væk. Sidste år blev 64-årige Jesper Lund erklæret helt rask for den kræftsygdom, der i første omgang kom af en hpv-infektion.

Hpv har været stærkt omdiskuteret de seneste år, efter det blev besluttet at tilbyde piger i alderen 12-18 år en gratis vaccine mod hpv-virus, fordi det kan forebygge livmoderhalskræft. Mange har dog valgt ikke at blive vaccineret, og flere piger har i medierne fortalt om voldsomme bivirkninger ved vaccinen.

Jesper Lund ærgrer sig over, at nogle forældre vælger ikke at lade deres børn vaccinere, for som en der selv har gennemgået et sygdomsforløb som konsekvens af en hpv-smitte, ønsker han ikke det samme for nogen andre.

»Jeg tror ikke, at de mennesker, der siger nej nu, ved, hvad de siger nej til. At have kræft føles som et langt forløb mod afgrunden. Det er svært, også for familien. Jeg håber folk vil tænke mere over det og ikke bare tage de hurtige beslutninger,« siger Jesper Lund til Fyens.dk og understreger, at hvis ens søn eller datter får en hpv-relateret kræftsygdom, så vil det være svært at tilgive sig selv for ikke at have givet dem vaccinen.

Jesper Lund mener desuden, at drenge bør tilbydes gratis vaccine på lige fod med piger, og han vil også selv anbefale sin datter at sørge for, at hendes 11-årige søn får vaccinen, fortæller han.

Kræftens Bekæmpelse har tidligere på året fortalt, at hpv-relateret hoved- og halscancer er stigende hos mænd, og at man skal handle nu, for at sygdommene ikke bliver hyppigere.

»Hvis vi ikke gør noget, så kan det blive lige så hyppigt som livmoderhalskræft er nu hos kvinder,« sagde Susanne Krüger Kjær, forskningsleder ved Center for Kræftforskning ved Kræftens Bekæmpelse, til Ritzau i januar.

Som det ser ud nu, er der dog fra Sundhedsstyrelsens side ingen planer om at tilbyde drenge gratis vacciner.

»Vores vurdering har været, at effekten i forhold til at forebygge kræft hos mænd vil være beskeden i forhold til den indsats, det vil være at vaccinere en hel årgang af drenge,« har Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen, tidligere sagt til Ritzau.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lyntransfer: Eftertragtet...
bt.dk
Tragedie: Ung mand død i ulykke på...
bt.dk
Frygtelig virus, man ikke kan...
bt.dk
Kender du det? 'Der er folk på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx