Af - 18/12-16 08:30

Region hyrer frontmand i Hizb ut-TahrirRegion hyrer frontmand i Hizb ut-Tahrir

Region Hovedstaden har hyret to topfolk fra Hizb ut-Tahrir til betroede stillinger på Sundhedsplatformen, som er et af landets mest vitale it-sundhedssystemer.

storybild

Hitzb ut-Tahrirs talsmand Junes Kock og et af andet af foreningens medlemmer, Govahram Kadkhodaie, har været med til at udvikle hospitalernes nye it-system, sundhedsplatformen.

Og det vækker bekymring hos sikkerhedseksperter og sundhedsfolk, skriver Ekstra Bladet søndag.

Hitzb ut-Tahrirs talsmand Junes Kock har frem til november i år været hyret som ingeniør på Sundhedsplatformen, der blandt andet indeholder patientjournaler på mange hundredetusinder af danskere. Junes Kock har i den forbindelse sammen med et andet Hizb ut-Tahrir-medlem Govahram Kadkhodaie haft sin gang på Rigshopsitalet, hvor de har været med til at teste og implementere det nye it-system.

Hizb ut-Tahrir låner skatteborgernes lokaler for sidste gang
Hizb ut-Tahrir låner skatteborgernes lokaler for sidste gang

Hizb ut-Tahrir herhjemme er kendt for at have opfordret til drab på jøder, had til homoseksuelle og bekæmpelse af demokratiet. Senest kom gruppen i søgelyset sidste år, da terroristen Omar el-Hussein, aftenen inden han dræbte to uskyldige mennesker, var til fredagsbøn arrangeret af Hizb-ut tahrir, og hvor der blandt andet blev prædiket om drab på jøder.

I følge sikkerhedsrådgiver Stiig Wæver, der tidligere har arbejdet syv år i PET' med fokus på afdækning af terrornetværk , er det dybt problematisk, at islamisterne har haft indsigt i systemet.

- Set med mine briller er de farlige. Gruppen og talsmandens tanker og overbevisning er i den grad ekstreme, de vil et klokkeklart andet system end vores og er i yderste konsekvens klar til at gå langt for det. Derfor, er det her ikke godt. For hvem har styr på, om de informationer han har haft adgang til, nu er i hænderne på nogen, som vi ikke ønsker skal have den adgang, og som kunne finde på at handle på egen hånd, siger han.

- Systemets screening skriger til himlen. Havde man gjort sit hjemmearbejde, var han nok ikke blevet ansat til den position. I regionen vil de nu sikkert dække sig ind under, at han ikke har haft adgang til data. Men hvad med kopier, foto, kendskab til systemet osv. Der er lige nu en lang række ubekendte faktorer, som man ikke har kontrol over, og det er et stort problem, siger Stiig Wæver.

Hizb ut-Tahrirs konference skabte ballade på Nørrebro
Hizb ut-Tahrirs konference skabte ballade på Nørrebro

Professor Niels Høiby, der både gennem sit arbejde og sit hverv som medlem af Regionsrådet i Hovedstaden for Liberal Alliance har et indgående kendskab til sundhedsplatformen, er rystet:

- Det må simpelthen ikke ske, vi ved jo, hvad den her type folk står for. Lige fra starten af da Sundhedsplatformen blev vist for os politikere, stillede jeg spørgsmål ved sikkerheden. Uvedkommende har før at haft held med at komme ind i meget indviklede systemer, og i det her tilfælde har folk fra Hizb ut-tahrir haft rig mulighed for at lære systemet indgående at kende og måske endda haft direkte adgang, siger han.

Mænd delte islamistisk propaganda ud til børn foran folkeskole
Mænd delte islamistisk propaganda ud til børn foran folkeskole

Region Hovedstaden bekræfter overfor Ekstra Bladet, at de to Hizb ut-Tahrir medlemmer har været hyret til Sundhedsplatformen gennem et vikarbureau i perioden 15/8-2016 til 28/10-2016 som testere, og at man ikke havde kendskab til deres baggrund.

- Nej, men det blev vi efter, at vikarbureauet havde sendt dem, oplyser Regionen i et skriftligt svar.

Regionen mener heller ikke, at de to personer har været i besiddelse af personfølsomme data.

- De to pågældende testere har kun haft adgang til fiktive data (test-data) i Sundhedsplatformen i den periode, de har været tilknyttet regionen.

Junes Kock afviser, at han kunne finde på at misbruge stillingen

- Professionelt ville jeg jo heller aldrig røbe noget. Der er tavshedspligt, og det ville være uislamisk at bryde den tillid. Jeg ville aldrig tage så meget som en papirclips. Desuden kan det slet ikke lade sig gøre. Vi testede på fiktive personer. Selv om jeg havde en profil, som var oprettet af Region Hovedstaden, så blev alt, hvad jeg foretog mig i sundhedsplatformen logget og kan ses og registreres ligesom, når en læge eller sygeplejerske går ind i systemet og udskriver medicin, siger han.

Minister: Straffelovråd ser på racismeparagraf
Minister: Straffelovråd ser på racismeparagraf

Ekstra Bladet har været i kontakt med Govahram Kadkhodaie, der bekræfter sit arbejde på sundhedsplatformen og sit medlemskab af Hizb ut-Tahrir, men har ellers ikke nogle kommentarer.

Sundhedsplatformen er i dag implementeret på Herlev og Gentofte Hospitaler, Rigshospitalet og Glostrup. I løbet af 2017 vil systemet bliver indført på alle andre hospitaler i Østdanmark.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Elon Musk om Tesla-problemer: 'Det...
bt.dk
Simon Kjærs ven bad om et godt...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx