Af Ritzau - 31/10-16 05:01

Nordisk Råd: Vi skal være mere end en fætter-kusine-festNordisk Råd: Vi skal være mere end en fætter-kusine-fest

Onsdag er der nordisk topmøde i København. Det nordiske samarbejde trænger til en overhaling, siger præsident.

storybild

Henrik Dam Kristensen (S) er i år præsident for Nordisk Råd. Det nordiske samarbejde skal passe på ikke at blive for ukonkret og uvedkommende for skandinaverne, mener han. (Billede: Scanpix/Keld Navntoft)

Statsministre og politikere fra hele Norden gæster i denne uge København, når Nordisk Råd afholder sin 68. session.

Og selv om rådet ikke kan beslutte eller gennemføre noget på landenes vegne, er der mere brug for det end nogensinde, mener Henrik Dam Kristensen.

Ud over at være mangeårigt socialdemokratisk folketingsmedlem, er han i år også præsident for Nordisk Råd.

- Der har været en tendens til, at der var lidt for meget fætter-kusine-fest over det nordiske samarbejde, siger han.

- Men der er masser af muligheder, og jeg synes ikke, vi udnytter det godt nok i dag. Hvis vi skal have legitimitet over for befolkningen, skal vi være meget konkrete på, hvor vi giver en merværdi.

Under det danske formandskab har der været sat fokus på turisme, forsvarssamarbejde og sundhedssamarbejde.

- Sundhedsministrene diskuterer for eksempel, om vi kan lave fælles medicinindkøb til hele Norden, siger Henrik Dam Kristensen.

- Der er jo forskel på, om du kommer til et medicinalfirma og siger, at du har fem millioner potentielle brugere – eller du kommer med over 20 millioner folk i ryggen.

Nordisk Råd kan ikke træffe nogen beslutninger, men kan sende forslag til Nordisk Ministerråd, hvor statsministre og fagministre mødes.

- Det nytter ikke noget, at vi 87 parlamentarikere i Nordisk Råd laver en aftale om, at der skal være fred på Jorden. Vi skal være meget konkrete, siger Henrik Dam Kristensen.

Men hvorfor overhovedet have et Nordisk Råd med Sverige, Norge, Finland, Island, Grønland og Færøerne? Danmark samarbejder med alle landene på anden vis - eksempelvis gennem EU, FN og Nato.

Svaret ligger ifølge Henrik Dam Kristensen i, at vi har mere at skulle have sagt, når vi står sammen med ligesindede.

- I en stor og kompliceret global verden er det vigtigt, at vi har et godt samarbejde med dem, vi har fælles historik og dna med. Når vi står samlet i den internationale debat, har vi stor indflydelse.

- Vi opleves som troværdige og dem, der gør tingene ordentligt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx