Af - 05/09-13 09:25

Overklassens børn fravælger erhvervsskolerOverklassens børn fravælger erhvervsskoler

Optaget på erhvervsskolerne er mere end skævt fordelt på Danmarkskortet. Der er et element af snobberi i det, siger ekspert.

storybild

Unge i rige, nordsjællandske kommuner gider ikke teknisk skole, viser metroxpress' beregninger. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Murerskeer, tommestokke og skurvogne er no go for unge i de rige forstadskommuner: Beskedne 1,5 procent af de unge i Gentofte Kommune søgte ind på en erhvervsuddannelse i år, mens det gælder 26 procent i Morsø Kommune i Nordvestjylland. Det viser beregninger som metroxpress har foretaget på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet.

Skævheden kommer ikke bag på Lars Olsen, forfatter til flere bøger om uddannelse og ulighed.

LÆS OGSÅ: Helles næste store satsning flopper

- Der er et element af snobberi i det. En erhvervsuddannelse betragtes som mindre fin i de velstillede kommuner. Og så er det en fremmed verden – hvis far er læge og mor gymnasielærer, ved man ikke, hvad en industritekniker eller murer egentlig laver, siger han.

Mulighed for at læse videre
Den analyse deler undervisningsminister Christine Antorini (S). En del af løsningen er at hæve det faglige niveau, mener hun:

- Om kort tid fremlægger vi en reform, hvor vi vil blandt andet vil udbrede eux, hvor den unge både får et svendebrev og en studentereksamen og dermed mulighed for at læse videre. Det er et godt argument, når man diskuterer uddannelsesvalg med sine forældre ved middagsbordet. Samtidig vil vi indføre adgangskrav, der er med til at sikre et højt fagligt niveau på erhvervsuddannelserne. Det har også betydning for de ressourcestærke forældre i de her kommuner.

LÆS OGSÅ: 'Vi vil have unge til at fravælge gymnasiet'

Formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation Morten Ryom mener, at det er vigtigt at få rettet skævheden op, da det ifølge ham kan sætte gang i en positiv spiral:

- Du ser ikke så mange håndværkere i overalls i storbyerne længere, og det betyder meget, for man foretager sit uddannelsesvalg efter, hvad man kender.

LÆS OGSÅ: Rekordmange håndværkere vil være pædagoger

Hvis det mønster skal ændres, er det ikke nok at ville tale erhvervsskolernes image op. Det kræver konkrete forandringer, mener Peter Amtrup, formand for Danske Erhvervsskoler – Lederne. Han peger blandt andet på, at:

- Folkeskolen skal blive meget bedre til at orientere unge om, hvilke muligheder der er på erhvervsuddannelserne, og så skal vi have indført et basisår på erhvervsuddannelser, så vi kan klæde de unge på, inden de skal vælge studieretning. De sidste 10-13 år har man snakket og snakket. Denne gang skal det lykkedes, for gør det ikke det, er der ikke nogen til at betale min pension.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stort dansk firma advarer: Svar ikke...
bt.dk
Modeekspert sætter ord på prins...
bt.dk
Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Kronprins Frederik tog røven på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx