Af - 27/06-17 22:09

En af de mest våde juni-måneder nogensinde: Meget voldsomt regnvejr på vejEn af de mest våde juni-måneder nogensinde: Meget voldsomt regnvejr på vej

Juni 2017 står til at blive en af de vådeste nogensinde, hvis prognoserne holder stik.

storybild

Juni har været usædvanligt våd i år. (ARKIVFOTO) (Billede: Scanpix/Bax Lindhardt)

- Det ser meget vådt ud.

Sådan lyder det fra den vagthavende meteorolog hos DMI, Janne Hansen, efter hun har kigget i prognoserne for de kommende dage. Og faktisk ser det mere end bare vådt ud.

Det bliver voldsomt vejr med massive mængder regn, tordenbyger og risiko for lokale skybrud.

Så selv om sommerferien for mange er begyndt, kommer det til at vare noget tid endnu, før sommervejret følger trop.

- Det, der er situationen, er, at vi i morgen onsdag har en varmfront, der kommer op over landet, og den følges så at sige af nogle venner. Vi har et lavtryk, der kommer i vores nærhed og passerer forbi Bornholm torsdag, og det gør, at der torsdag vil være noget byge-agtig regn, mens der fredag vil være mere vedvarende regn. Der vil komme en hel del, siger Janne Hansen.

Særligt fredag bliver derfor slem, mens torsdag også kan blive en rigtig våd dag.

- Det vil kunne opleves som konstant regn, siger meteorologen.

I alt forventes det, at uvejret vil kunne byde på mellem 20 og 40 millimeter regn over hele landet. Indtil videre er det dog ikke til at sige, hvor det bliver værst.

- Det er jo det gode spørgsmål. Det er meget usikkert, hvor det bliver kraftigst henne. Det kommer an på, hvor lavtrykket placerer sig, og det er usikkert, når det er så langt ude i fremtiden, som det er, siger Janne Hansen.

På nuværende tidspunkt ser det dog ud til, at det bliver værst i den østlige del af landet.

- Men det kan lige så godt være Nordtyskland. Det er meteorologisk set små afstande, vi taler om, men for så at sige almindeligt dødelige er det selvfølgelig store afstande. Hvis lavtrykket bevæger sig mere vestligt, kan det være, det er over Sønderjylland, det bliver værst, så vi må se tiden an, siger hun.

Hvis det bliver værst i den østlige del af landet, vil de mange gæster til dette års Roskilde Festival skulle passe på i vandmasserne.

- Nu kan jeg ikke anbefale, at de tager en paraply med, for sådan en 50.000-100.000 paraplyer kan ikke være rare at rende rundt blandt. Men regntøj, det kan helt klart anbefales. Det ser vådt ud, siger Janne Hansen.

Uvejret ser ud til at blive værst fra torsdag sidst på eftermiddagen og et døgn frem derfra.

De store mængder regn, som forventes at falde i løbet af de to dage, forventes også at gøre dette års juni måned til en af de vådeste nogensinde.

Indtil videre har juni budt på 68,8 millimeter nedbør, og hvis de kommende prognoser holder vand, så er der udsigt til, at måneden får hele 98 millimeter nedbør. Det oplyser seniorklimatolog John Cappelen på DMI's hjemmeside.

- Dermed kommer vi til at opleve den 9. vådeste juni måned siden 1874 (sammen med sommeren 2012). Derudover vil juni 2017 også blive den solfattigste juni måned siden 2012, siger han.

Den vådeste juni var i 2007, hvor der faldt hele 124 millimeter regn. Rekorden for den tørreste juni er 25 år gammel og fra 1992. Dengang faldt der kun én millimeter i gennemsnit over hele landet. Det var også den tørreste måned overhovedet registreret i Danmark nogensinde, siden de landsdækkende nedbørmålinger begyndte i 1874.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx