12/08-14 17:34

Liste: De værste danske fødevareskandalerListe: De værste danske fødevareskandaler

Siden 2005 har der været flere madskandaler i Danmark, som har gjort folk syge eller kostet personer livet.

storybild

(Billede: Polfoto)

Det er tirsdag kommet frem, at et listeria-udbrud kan have kostet 12 mennesker livet, efter at de har spist rullepølse eller andet pålæg fra firmaet Jørn A. Rullepølser. Herunder er en liste over de mest opsigtvækkende fødevareskandaler de seneste 10 år.

Polske hindbær skyllet i kloakvand
Maj 2005: Et parti forurenede polske hindbær er skyld i mindst fem dødsfald, og at mere end 1000 mennesker bliver syge. Hindbærrene er sandsynligvis blevet vandet med kloakvand i Polen. Hindbærrene blev brugt rå i en dessert, som blandt andet blev serveret på Aalborg Sygehus, og førte til den ekstremt smitsomme roskildesyge.

Rullepølse mistænkes for at have kostet 12 danskere livet
Rullepølse mistænkes for at have kostet 12 danskere livet

Grossist solgte råddent kød
Marts 2006: DR's forbrugermagasin Kontant afslører omfattende salg af fordærvet kød fra firmaet Thulin Kød Engros i Roskilde. Firmaet har solgt tonsvis af råddent kød til spisesteder og fusket med datomærkningen. Ejeren lukker firmaet og melder sig selv til myndighederne efter afsløringen.

Gammelt hakkekød i Superbest
September 2009: DR's Kontant afslører omfattende snyd med datomærkningen i en række supermarkeder. Ved en stikprøvekontrol i 20 supermarkeder med eget slagteri var der fusket med halvdelen af datomærkningerne. I Kvickly fandt Kontant fisk og kamsteg, der havde fået ny dato, mens der var ommærket kød i otte ud af 12 Superbest butikker. Ledelsen i Superbest tog konsekvensen af snyderiet og fyrede efterfølgende syv slagtermestre.

Advarsel: Denne humus kan give dig blodforgiftning
Advarsel: Denne humus kan give dig blodforgiftning

Udenlandsk kød ommærkes til dansk
Oktober 2010: BT og Kontant afslører, at Vakka Kød i Slagelse systematisk snyder med kødets oprindelse. Danske forbrugere foretrækker dansk kød, og derfor ompakker firmaet kød fra udlandet og sælger det som dansk kød. Sagen ender med en politianmeldelse fra Fødevarekontrollen.

Tarmbakterie fører til grøntsagsfrygt
2011: I foråret og sommeren ruller en fødevareskandale i Nordeuropa, da en række mennesker bliver syge i Nordtyskland af den farlige tarmbakterie VTEC efter at have spist på restaurant. I første omgang falder mistanken på spanske agurker, men senere viser det sig, at bakterien sandsynligvis stammer fra egyptiske frø brugt i spireblanding. I alt koster tarmbakterien omkring 50 mennesker livet i Tyskland og Sverige. 25 danskere bliver alvorligt syge. I alt smittes mere end 3800 mennesker i 16 lande.

Nu leder de efter hestekød igen
Nu leder de efter hestekød igen

Hestekød i okselasagne
Februar 2013: En omfattende skandale om svindel med mærkning af kød rammer de europæiske fryse- og kølediske. Der er fundet hestekød i oksekødsprodukter i Storbritannien, Irland, Frankrig og Sverige. Der er også solgt frossen lasagne med hestekød i danske butikker. Kødet stammer angiveligt fra Rumænien.

Listeria-bakterie i rullepølse
August 2014: 12 syge og svækkede danskere menes at være døde af den livsfarlige sygdom listeriose, som de har fået efter at have spise lammerullepølse eller andet pålæg fra firmaet Jørn A. Rullepølser. I alt er 20 danskere blevet smittet.

Disse bær skal du skamkoge
Disse bær skal du skamkoge

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Træn med Tanja: Spis dig i bedre form
bt.dk
FCK-manager jubler: Nu får han...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx