Af - 08/09-13 22:30

Hver fjerde akademiker ender i skodjobHver fjerde akademiker ender i skodjob

Tag en lang uddannelse, så får du også et ordentligt job. Sådan er mange unge opdraget, men den recept er ikke længere skudsikker, viser ny dansk forskning.

storybild

Afmagt. Mange højtuddannede ender i usikre, lavtlønnede job, som de måske endda er overkvalificeret til. Det kan føre til fortvivlelse og i værste fald depression, advarer psykolog. (Billede: Modelfoto/PhotoAlto/SIGRID OLSSON)

Gå på universitetet – så er du ret sikker på et godt og vellønnet fast arbejde.

Sådan har rådet til danske unge lydt i årevis, men det passer ikke altid i dag, hvor der uddannes langt flere akademikere end tidligere, viser ny dansk forskning.

LÆS OGSÅ: Rekordmange optaget på videregående uddannelser

- Vores billede af akademikere er, at de lever i sus og dus i Whiskybæltet, men der er faktisk en del af dem, der har rigtig usikre arbejdsforhold, fortæller Magnus Pedersen, analytiker i analysebureaet OgTal.dk og en af to forskere bag forskningsprojektet.

- Det er forkert at tro, at vi bare kan uddanne en masse, og så opstår de gode jobs ud af den blå luft, siger han.

LÆS OGSÅ: Unge dropper kreative uddannelser - frygter arbejdsløshed

Hos Danske Studerendes Fællesråd nikker man genkendende til den nye akademiske underklasse og opfordrer politikerne til at gøre noget for at skabe bedre arbejdsvilkår for de veluddannede, der er på kanten af arbejdsmarkedet.

- Jeg tror at mange føler sig snydt og bliver ekstremt overraskede over, hvor hårdt det kan være, også med klassiske uddannelser, hvor man har fået at vide, at man er godt kørende, hvis man bare får den uddannelse, siger studenterformand Jakob Ruggaard.

LÆS OGSÅ: Disse danske piger får nok ikke nogen uddannelse

Arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand fra Københavns Universitet frygter, at den nye tendens i værste fald kan medføre et nyt b-arbejdsmarked med dårligere arbejdsvilkår.

- Uanset hvad giver det et pres på lønnen, så der må flere nok gå på kompromis, vurderer han.

LÆS OGSÅ: Overklassens børn fravælger erhvervsskoler

Men det er ikke kun på pengepungen, den nye veluddannede underklasse bliver ramt, forklarer psykolog Thomas Geuken fra Instituttet for Fremtidsforskning:

- Folk med lang uddannelse er ikke vant til at tænke, at de arbejder for at overleve – de gør det for at realisere sig selv og bygger hele deres livshistorie op omkring deres fag. Når de så ikke kan udfolde deres fag, føler de afmagt, fortvivlelse og en mangel på mening med livet. Det kan man blive deprimeret af, siger Geuken, der også har et godt råd til at undgå netop det:

- Man skal huske, at man ikke ER sin uddannelse – man HAR en uddannelse. Du ER ikke akademiker; du HAR en akademisk uddannelse. På den måde får man ikke samme sårbarhed.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
FCK nåede det sidste tog sydpå: 'Det...
bt.dk
DMI advarer: Risiko for skybrud og...
bt.dk
Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx