Af - 15/01-14 07:30; Opdateret: 15/01-14 07:47

Politikere: Nytter ikke at gøre Syrien-krigere statsløsePolitikere: Nytter ikke at gøre Syrien-krigere statsløse

Det giver ingen mening at tage statsborgerskabet fra de danskere, der har deltaget i kampene i Syrien, som Dansk Folkeparti foreslår, mener De Radikale.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Dansk Folkeparti står alene med ideen om at tage statsborgerskabet fra danskere, der hjælper terrororganisationer i Syrien.

»VI kan ikke bare gøre folk statsløse. Det må man ikke. Også selv om man mener, at det, de har gjort, skal straffes,« siger De Radikales indfødsretsordfører, Marlene Borst Hansen.

Regeringen barsler med planer om at tillade dobbelt statsborgerskab. Indtil reglerne er ændret, vil hun ikke tage stilling til, om det bør koste det danske statsborgerskab at være Syrien-kriger.

DF vil gøre danske 'hellige krigere' statsløse
DF vil gøre danske 'hellige krigere' statsløse

Kræver strammere kurs
Hos De Konservative er indfødsretsordfører Tom Behnke heller ikke med på ideen. Han efterlyser dog en hårdere dansk linje, da det har vist sig vanskeligt for PET at bevise, hvad der reelt er foregået i Syrien:

»Man kunne sætte ind over for dem, man har en mistanke om skal til Syrien, og fratage deres pas, så de slet ikke kan tage af sted. Men burde også se på, om det skal gøres strafbart overhovedet at deltage i sådan en konflikt,« siger Tom Behnke.

Sikkert er det, at man ifølge Europarådets konvention om statsborgerret fra 1997 ikke kan fratage et statsborgerskab på grund af frivillig fremmed militærtjeneste, hvis det gør personen statsløs, fastslår siger seniorforsker Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder.

»Konventionen er fuldstændig klar i sin ordlyd. Man kan kun acceptere, at man gør en person statsløs, hvis vedkommende har fortiet eller giver forkerte oplysninger af afgørende betydning for at få statsborgerskab. Ellers må man ikke,« siger hun.

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S).

Medie: Dansk top-jihadist dræbt i Syrien
Medie: Dansk top-jihadist dræbt i Syrien

Svenske journalister frie: Blev udsat for tortur-vanvid
Svenske journalister frie: Blev udsat for tortur-vanvid

FN fravælger Iran til fredskonferencen om Syrien
FN fravælger Iran til fredskonferencen om Syrien

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Vil gå hele vejen i MMA: Jeg kan slå...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx