Af - 20/08-15 06:16; Opdateret: 20/08-15 11:40

Efter voldtægt: Politiet overtalte mig til at droppe sagEfter voldtægt: Politiet overtalte mig til at droppe sag

27-årige Anette Christensen mener, politiet pressede hende til at droppe sagen mod sin voldtægtsmand. Her er en af de 2000 sexforbrydelser, som hvert år ikke bliver registreret som voldtægt.

Bildstrecke im Grossformat »

Anette Christensen fik at vide, at hendes voldtægtsanmeldelse ikke havde en chance første gang, hun kontaktede politiet.

“Forestil dig, hvordan det vil se ud i retten. En arbejdsløs pige, som sikkert mangler lidt at lave over for en, som arbejder i sygehusvæsenet og redder liv. Hvem tror du, de vil tro på?”

Sådan lyder beskeden fra betjenten hos Nordjyllands Politi til 27-årige Anette Christensen, da hun i 2013 anmelder sin voldtægt.

Han følte, det var tidsspilde, og det ville være rart, hvis han kunne få overbevist mig om det samme, så han kunne komme videre.

”Den her type sager bliver ikke til noget,” sagde han, ifølge Anette Christensen, som på det tidspunkt var nyuddannet og på dagpenge.

“Typen,” som betjenten, ifølge Anette Christensen, refererer til, er den, hvor offer og voldtægtsmand kender hinanden. Og hvor der ikke er nogen tekniske beviser.

Hun tager nemlig selv hjem til manden den søndag eftermiddag. Det var på deres fjerde date, men de havde ikke et seksuelt forhold til hinanden - faktisk havde de slet ikke kysset endnu. De skulle bare se en tv-serie, de havde talt om.

Politiet har gemt 550 anmeldte sexforbrydelser
Politiet har gemt 550 anmeldte sexforbrydelser

Men det er ikke det, han havde haft i tankerne.

Anette Christensen siger nej og stritter imod, da han lægger op til noget.

- Først er jeg i en fase, hvor jeg er høfligt afvisende. Jeg forstår slet ikke på det tidspunkt, at det er farlig grund, men jeg prøver at forstå, hvorfor han ikke reagerer på det, jeg siger.

Op til ti gange forklarer hun ham, at han skal stoppe. At hun ikke mener, det er der, de er. Men hun kommer ikke væk i tide, og han tager hende med tvang.

- Han får hele tiden lagt mig i stillinger, så jeg er låst fast. Jeg spænder i hele kroppen og prøver at skubbe ham væk.

Men hun er ikke stærk nok.

- Da han trænger ind i mig, tænker jeg, nu sker det værste.

Der er ingen tekniske spor, for hun tog et bad med det samme bagefter.

- Jeg følte mig ydmyget. Følte jeg stank af ham. Jeg føler stadig, jeg stinker.

Der går en måned, før hun anmelder overgrebet. I mellemtiden har hun været i København hos noget familie for at komme væk. Men så snart hun vender hjem igen, kommer det hele tilbage til hende. Derfor går hun til politiet, som foretager afhøringen i glasburet i receptionen.

Søren Pind vil have flere til at anmelde voldtægt
Søren Pind vil have flere til at anmelde voldtægt

Afhøringen tager en halv time, hvor politimanden blandt andet spørger, hvad hun havde på af tøj. Han mener ikke, politiet kan efterforske sagen. Og hvis den gør, skal hun være heldig, hvis sagen når så langt, at den kommer i retten.

De aftaler, at hun tager til lægen og ringer igen, hvis hun vil fastholde anmeldelsen. Men hun ringer ikke.

Det, føler jeg, er formålsløst. Jeg skal ikke være et sted, hvor jeg føler, jeg bliver latterliggjort og hånet af systemet, siger hun.

Hun er gået med til at fortælle metroxpress sin historie i forbindelse med serien #kun1af60, som blandt andet har beskrevet, hvordan kun knap hver niende voldtægt bliver anmeldt til politiet.

- Jeg kan godt forstå, der er nogen, som vælger ikke at gå til politiet efter en voldtægt. Det ville jeg heller ikke gøre, hvis det skete igen, siger hun.

Hos Nordjyllands Politi har vicepolitinspektør Frank Olsen undersøgt sagen.

- Hvis hun har fået den besked, kan jeg godt forstå, at hun måske mister modet, siger han.

- Det er på ingen måde rimeligt. Og hvis det står til troende, må vi bare beklage. Det er ikke noget, der fremgår af sagen, og det er absolut ikke i orden, siger han til metroxpress.

Der er nemlig ikke noget referat, som fortæller, hvad politibetjenten har sagt til hende. Men Frank Olsen forklarer, at det ikke er praksis, at politiet gisner om, hvordan retten vil se på sagen.

Det er ikke politiet, der skal afvise sagen. Det er ikke vores opgave at tale hende fra den her anmeldelse. Vores opgave er at optage anmeldelsen, undersøge forholdet og så er det juristerne, der tager stilling til, om det er en sag, som skal i retten.

Anette Christensen er glad for, at politiet nu beklager.

- Jeg ville bare ønske, at politiet havde taget kontakt til ham dengang. Så ville jeg have det bedre. Også selv han ikke fik en dom. Jeg ville føle mig hørt af samfundet og af systemet. I stedet føler jeg mig hånet.


En ud af 60 voldtægter fører til dom
En ud af 60 voldtægter fører til dom

Lises voldtægtsmand blev ikke dømt: - Som om jeg havde lyst til at have sex der på asfalten
Lises voldtægtsmand blev ikke dømt: - Som om jeg havde lyst til at have sex der på asfalten


Sådan er gerningsmanden:
38 procent er nuværende eller tidligere ægtefælle eller kæreste.
31 procent er ukendt
12 procent er en tidligere ven
12 procent er en bekendt
1 procent er en man har kendt under et døgn
1 procent er en man lige har mødt på et værtshus
5 procent andre

Gerningsstedet
37 procent egen bolig
22 procent i gerningsmandens bolig
9 procent anden privat bolig
4 procent arbejdsplads eller skole
2 procent værtshus eller cafe
17 procent på et offentligt sted såsom gade, park
7 procent andre steder


Kilde: Justitsministeriets offerundersøgelse fra 2014 blandt kvinder, der har været udsat for tvangssamleje.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx