Af - 25/03-17 08:24

Frygtet kønssygdom eksploderer i denne landsdelFrygtet kønssygdom eksploderer i denne landsdel

En lang opadgående kurve: Sådan udvikler kønssygdommene klamydia og gonoré sig i Midt- og Vestjylland.

Bildstrecke im Grossformat »
Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der kan ramme både mænd og kvinder. Unge mellem 15-29 år udgør 84 procent af alle smittede. Ofte har man ingen symptomer på sygdommen, og kan derfor utilsigtet smitte andre. Ubehandlet kan klamydia føre til kroniske underlivssmerter, nedsat fertilitet og sterilitet. En undersøgelse foretaget af Sex og Samfund har fornylig vist, at anonyme hjemmetests, gennemført som forsøg i en række kommuner, betyder, at flere lader sig teste og behandle. Metroxpress spurgte læge Morten With Feldman fra Lægelinien.dk, om man overhovedet behøver en konsultation, hvis man allerede ER testet positiv for klamydia? - Jo, det skal du, da der er diverse vejledninger, som skal med: Vejledningen om medicinen, om sygdommen og om behandling af partnere, svarer han. Læge Morten With Feldman fra Lægelinien.dk siger, at en telefonisk konsultation ikke er kortere, bare fordi den giver lægerne 110 kroner mindre i løn end en fysisk konsultation. - En telefonisk konsultation tager ikke kortere tid end end fysisk konsultation, da du skal kompensere for, at du ikke har patienten overfor dig, siger han. Morten With Feldman har i sit tidligere arbejde hos Lægevagten i København gennemført omkring 100.000 telefonkonsultationer, og 2 ud af tre kunne afsluttes via telefonen. - Dels er tilbuddet nemt og hurtigt at gennemføre for den travle dansker, dels er der 100 procent diskretion forbundet med både test, konsultation og behandling, siger læge Morten Feldman om det nye tilbud til at blive testet og behandlet uden at skulle til egen læge.

Klamydia er på fire år steget med 12 procent, men allermest aggressiv er gonoré, som steg med 218 procent i perioden 2013 til 2015.

Det år var der 191 midt- og vestjyske gonoré-tilfælde.

Metroxpress har tidligere kunne fortælle, at man på Statens Serum, Institut betegner udviklingen ‘bekymrende’.

»Den mest nærliggende årsag er, at vi havde en stor frygt på grund af HIV i firserne og de unge begyndte at bruge kondom, og så får man ingen kønssygdomme. I dag ved man, at heteroseksuelle unge har meget lille risiko for at få HIV, så de er holdt op med at bruge kondom,« siger afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Serum Institut.

Også på landsplan stiger klamydia og gonoré. Sidste år var der 3.500 tilfælde af gonoré i hele Danmark - en stigning på 28 procent i forhold til året før.

LÆS OGSÅ: Åh nej! Denne kønssygdom er eksploderet i Danmark

LÆS OGSÅ: Disse kønssygdomme smitter ved oralsex

LÆS OGSÅ: Svier det, når du tisser? Her er årsagerne

LÆS OGSÅ: Klamydia-boom: Sådan undgår du vatpinden hos lægen og bliver rask

LÆS OGSÅ: Rekordmange får konstateret klamydia

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nibali snød sprinterne - dansker med...
bt.dk
Snapchat gjorde grin med Rihanna:...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Du tror det er løgn: Er dette kvinden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx