Af Ritzau - 02/07-17 05:07

Pensam overvejer ny ydelse til stressramte medlemmerPensam overvejer ny ydelse til stressramte medlemmer

Stressramte medlemmer sætter Pensam i et dilemma: Skær i alderspensionen eller undlad at dæk kortvarigt syge.

storybild

Pensam- og FOA-formand Dennis Kristensen savner solidaritet fra andre pensionskasser, arbejdsgivere og Christiansborgpolitikere med hans medlemmer. (Billede: Scanpix/Asger Ladefoged)

Offentligt ansatte, der får stress, og dermed må forlade arbejdsmarkedet midlertidigt, efterlades ofte uden økonomisk dækning, mens de ikke er i stand til at hente en løn hjem.

Det får pensionskassen Pensam til at overveje en ny ydelse, der dækker midlertidig arbejdsevne tab. Det fortæller Dennis Kristensen.

En sådan ydelse vil dog betyde, at pensionskassen skal tage fra FOA-medlemmernes alderspension. Og det sætter pensionskassen i et dilemma.

- Vi har nogle rigtig kedelige erfaringer. Tilbage i slutningen af 80'erne konstaterede vi, at vi havde en overinvaliditet. Det blev så voldsomt, at vi måtte ud og nedsætte de fremtidige pensioner, siger Dennis Kristensen.

- De tilsagn som vores medlemmer havde fået, hvis de fortsatte til de var 60 eller 65 måtte vi sænkes. For en 25-årig sygehjælper måtte vi sætte pensionen ned med 25 procent.

I dag skal et medlem få konstateret en varigt tab af arbejdsevnen, før Pensam udbetaler førtidspension. Derfor er personer, med et midlertidigt tab af arbejdsevnen såsom nogle stresstilfælde, ikke dækket.

Samtidig mener Dennis Kristensen, at denne gruppe er blevet ramt hårdt af en forkortelse af dagpengene.

Ifølge FOA-formanden har hans medlemmer 2,5 gange så stor chance for at komme på førtidspension. Derfor er puljen af penge, som pensionskassen skal sætte af, større end tilfældet vil være i andre pensionskasser.

- Når vi har større risiko på ryge på førtidspension, så burde vi også have et større pensionsbidrag, så vi har bedre mulighed for at lave de ydelser, som andre kan lave, fordi de har færre på førtidspension, mener FOA-formanden.

Han savner derfor blandt solidaritet fra enten andre pensionskasser, arbejdsgiverne eller politikerne på Christiansborg. Eksempelvis efterlyser han en fælles førtidspensionspulje på tværs af pensionskasser.

- Vi må erkende, at det bliver en løsning, vi må finde inden for FOA-medlemmernes egne række, siger han.

- Vi kan ikke forvente en håndsrækning fra resten af samfundet eller fra dem, der ikke har samme risiko som FOA-medlemmer for at blive førtidspensioneret.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprins Frederik fortæller om sin...
bt.dk
I skammekrogen: Superliga-assistent...
bt.dk
Krig i Venstre: Partifælle angriber...
bt.dk
Her er vinderen af 'Divaer i Junglen'
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx