Af - 07/03-15 08:48

Kontrolfreaks: Nybagte mødre vil hellere træne end at lære deres barn at kendeKontrolfreaks: Nybagte mødre vil hellere træne end at lære deres barn at kende

Mange nybagte mødre vil gerne i kontrol og tilbage til hverdagen igen. Derfor vil de gerne i god form på rekordtid.

Det er ingen hemmelighed, at det er en stor mundfuld af nyt og ukendt at blive mor for første gang. Det er uprøvet terræn og det gør mange af tidens kvinder usikre.

For de er vandt til at leve et kontrolleret liv med planlagt program.

- Det var utroligt vigtigt for mig, at bevise for mig selv at intet var tabt eller ændret selv om jeg havde født. Det var nærmest et projekt “ jeg er slank og veltrænet selv om jeg er blevet mor” mere end at jeg var undersøgende i forhold til, hvad livet nu udfoldede for mig. Jeg havde brug for at tage kontrollen tilbage over min krop efter graviditeten, selv om jeg havde været aktiv og haft det godt i alle 9 måneder, fortæller fysioterapeut Elin Solheim, der gennem sit arbejde med at hjælpe nybagte mødre med at komme i form langsomt møder mange kvinder, der har det på præcis samme måde.

Hun forklarer, at mange kvinder har vænnet sig til, at alt kan optimeres. Både arbejde, fritidsliv, kost og forældreskab.

TV: Det hårdeste job i verden er at være mor – se her hvorfor
TV: Det hårdeste job i verden er at være mor – se her hvorfor

- Som nybagt mor er alt nyt og ukendt, hvor det er naturligt at kikke sig omkring for at aflæse hvad “man skal gøre eller kunne.”. Hvis det man ser omkring sig er, at “alle” løber maraton og hopper i sine gamle bukser, eller at de kendte profileres på hvor hurtigt de er kommet i form efter fødslen, er dette selvfølgelig også med til at præge det billede eller norm man aflæser som “rigtigt.”

Det samme oplever personlig træner Ida Krak, der tidligere har fortalt Alt for Damerne, at hun møder mange mødre, der ikke bare har et mål om med tiden at komme ned i den samme buksestørrelse, som før de blev gravide. Men har et mål om lynhurtigt at være tilbage i form og tage sig tip- top ud.

Nybagt mor blev fyret for at ville møde tidligere
Nybagt mor blev fyret for at ville møde tidligere

- Den ekstreme fokus på at have en perfekt krop slider mange kvinder ned. Personligt tror jeg, at det hænger sammen med, at vi er vant til at kunne få alting hurtigt. Vi kan bestille alt på nettet og have det næste dag. Jeg er sågar stødt på flere kvinder, der ikke har tabt sig af at amme, og derfor er stoppet med at amme, fordi de ikke længere naturligt ville ophobe ammefedtdepoter.

Gitte Brun er uddannet ergoterapeut og mindfullness-instruktør. Hun holder blandt andet kurser for nybagte mødre, der føler sig stressede.

Hun genkender tydeligt billedet af nybagte mødre, der har travlt med at komme tilbage til de kontrollerede rammer.

Unge kvinder får spørgsmål om graviditet til jobsamtalen
Unge kvinder får spørgsmål om graviditet til jobsamtalen

- Det er tydeligt, hvilke mødre der stresser over at komme i form og generelt vænne tilbage til den planlagte hverdag med højt tempo. De kommer med fuld make-up og i smart tøj. Andre mødre tropper op hos mig i joggingtøj med fedtet hår, siger Gitte Brun.

Hun mener også, at kvinderne stresser over et liv uden kontrol og uden et skemalagt program. De nybagte mødre bliver nemlig usikre og stressede af at lave ingenting.

- Det er svært for en ny mor at håndtere, at baby ikke vil sove, græder, ikke vil spise og sådan, uden at man kan sætte ind, være effektiv og ændre på situationen. De bliver usikre af at være ude af kontrol på den måde. Træningen tager overhånd, fordi det giver dem en følelse af kontrol, siger Gitte Brun, der pointerer, at mødrenes fokus på at komme i form betyder, at de bliver mindre knyttet til deres barn:

- Tilknytningen sker langsommere, og det tager længere tid, før de lærer deres barn at kende.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vennen og rivalen mindes afdøde...
bt.dk
Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Khader: Danmark bør boykotte fodbold-VM
bt.dk
Superliga-klub bløder: Præsenterer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx