Af - 07/01-15 06:12; Opdateret: 07/01-15 09:27

Danske unge sætter rekord i selvskadeDanske unge sætter rekord i selvskade

Hver femte har prøvet at slå, brænde eller skære i sig selv, og det gør os til et af de lande i EU med den højeste selvskade-rate blandt unge

storybild

(Billede: Polfoto)

Danske unge har en af de højeste rapporterede selvskaderater i EU. I en undersøgelse blandt danske gymnasieelever i alderen 15-19 år fra 2011 svarede 21,5 procent, at de havde gjort skade på sig selv på et tidspunkt – 16,2 procent svarede, at det var inden for det seneste år.

Til sammenligning viser et studie publiceret i 2011, der rapporterer fra en spørgeskemaundersøgelse blandt 15-16- årige i flere europæiske lande, at 5,8 procent af de europæiske unge i gennemsnit har gjort skade på sig selv en eller flere gange inden for det seneste år.

Selvskade kan være værre end narkomisbrug
Selvskade kan være værre end narkomisbrug

Videnråd for forebyggelse udgav sidste år rapporten Børn og unges mentale helbred, der konstaterer, at den høje forekomst af selvskade i Danmark er tankevækkende set i et internationalt perspektiv.

- Det er svært at sammenligne tallene, fordi der er forskel på, hvem man spørger, og hvilket spørgeskema man bruger, men jeg tolker materialet som om, vi har en høj forekomst, siger professor ved Institut for Folkesundhed, Anelli Sandbæk, der har skrevet afsnittet i rapporten om selvskade.

Dybt afhængig af 'cutting' – det er for let at skjule
Dybt afhængig af 'cutting' – det er for let at skjule

Steen Andersen, der er Generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, mener, at den høje danske forekomst af selvskade hænger godt sammen med de seneste års undersøgelser af danske unges trivsel, der viser, at danske unge ikke har det særligt godt psykisk.

- Det er vores indtryk, at der mangler viden og oplysning omkring selvskade i Danmark og mange lærere og forældre ved ikke, hvordan de skal gribe det an. Mange andre lande har en national handlingsplan på området, og det mener vi også, vi burde have i Danmark, siger han.

Forældre og eksperter slår alarm over nye nedskæringer i psykiatrien
Forældre og eksperter slår alarm over nye nedskæringer i psykiatrien

Og selvskade er et problem, der er i vækst i Danmark. Center for Selvmordsforskning udgav sidste måned rapporten, Unges selvskadende adfærd, der viser, at der fra 2001 til 2011 har været en nogenlunde konstant stigning i andelen af unge, som skader sig selv.

Leder af Center for Selvmordsforskning og forfatter til rapporten, Lillian Zøllner peger på, at der er mange årsager hertil bl.a. den høje danske skilsmisserate og den stigende rolle, de sociale medier spiller i de unges liv.

Har du erfaringer med selvskade? Eller kender du nogle, der har skadet sig selv?


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx