Af Ritzau - 10/08-16 12:32

Nyt notat: Overilet at skrotte grøn PSO-ordningNyt notat: Overilet at skrotte grøn PSO-ordning

EU har godkendt lignende måder at finansiere grøn omstilling i andre lande, lyder det fra Ea Energianalyse.

storybild

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at PSO-afgiften skal afskaffes, og den grønne omstilling skal finansieres over finansloven. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen)

Regeringen behøver ikke at afskaffe PSO-ordningen og rykke hele finansieringen af den eksisterende ordning over på finansloven. Det skriver netmediet Altinget.

EU har nemlig allerede godkendt lignende metoder til at finansiere den grønne omstilling i andre lande, viser et nyt notat fra Ea Energianalyse. Ea Energianalyse er et konsulentfirma, der rådgiver og forsker inden for energi- og klimaområdet.

PSO-afgiften opkræves som en afgift over forbrugeres og virksomheders elregning, og pengene fra PSO går til tilskud og forskning i vedvarende energi.

EU-Kommissionen fastslog i foråret, at den danske PSO-afgift var traktatstridig. Regeringen har siden foreslået at afskaffe ordningen.

Men der er altså mindre vidtgående muligheder, lyder det fra Danmarks Vindmølleforening, som har bedt Ea Energianalyse lave notatet.

- Når man følger debatten, lyder det jo som om, at EU mener, hele ordningen er ulovlig. Men det er altså ikke værre, end at en justering kan rette op på det.

- Den danske ordning kan bare tilpasses og endda på forskellige måder, viser notatet. Den nuancering, synes jeg, er gået tabt, siger Asbjørn Bjerre, direktør i Danmarks Vindmølleforening, til Altinget.

Ifølge Asbjørn Bjerre bør politikerne undersøge, hvordan grøn energi finansieres i Tyskland og Tjekkiet, da ordningerne her ligner den danske PSO-ordning.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) fortæller til Altinget, at regeringen allerede har nærstuderet andre modeller, der kan accepteres af EU-Kommissionen.

Regeringen er kommet frem til, at den bedste løsning for Danmarks økonomi er at afskaffe PSO-afgiften. Til gengæld skal den grønne omstilling finansieres over finansloven.

EU-Kommissionen har pålagt regeringen at ændre eller skrotte PSO-afgiften, fordi den er traktatstridig. Før sommerferien kom regeringen med sit bud på en ændring af PSO-ordningen, men der er endnu ikke lavet en politisk aftale.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx