Af Agnete Finnemann Scheel - 28/09-15 07:15

Hjerneskadet læge må arbejde i Danmark - men ikke i Norge og SverigeHjerneskadet læge må arbejde i Danmark - men ikke i Norge og Sverige

En læge er hjerneskadet, to lider af alvorlige vrangforestillinger og flere har adskillige tilfælde af behandlingssjusk på samvittigheden.

storybild

(Billede: Polfoto)

I dag skriver Ekstra Bladet om disse og en række andre kontroversielle læger, som har det tilfælles, at de har mistet eller fået indskrænket retten til at arbejde i Norge eller Sverige – i flere tilfælde fordi vores nordiske nabolande mener, at de er til fare for patienterne. Alligevel har de fået lov at beholde deres danske autorisation.

- Dermed kan de tage til Danmark og arbejde, for de har deres danske autorisation og der er ikke truffet nogen beslutning om, at de ikke må arbejde i Danmark, forklarer Kent Kristensen, lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, til Ekstra Bladet.

758 piger med mistanke om HPV-bivirkninger får fortsat ikke hjælp
758 piger med mistanke om HPV-bivirkninger får fortsat ikke hjælp

Han har fået forelagt de mange sager og understreger, at Sundhedsstyrelsen med udgangspunkt i den danske autorisationslov godt ville kunne fratage flere af lægerne deres danske autorisation.

En af sagerne handler om en hjerneskadet læge, som i 2008 mistede sin svenske autorisation. I afgørelsen, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, skriver de svenske sundhedsmyndigheder:

’Han kan ikke tage hånd om sig selv og i langt mindre grad om patienterne. Hans påviste hjerneskade og fremadrettede forværring gør ham åbenlyst uegnet til erhvervet. Hans autorisation må ud fra et patientsikkerhedsmæssigt perspektiv tilbagekaldes.’

Stop mobning: Rørende opbakning til 12-årige Rikke
Stop mobning: Rørende opbakning til 12-årige Rikke

- Jeg forstår ikke, at man ikke med det samme går ind og tager autorisationen fra en læge, som har en hjerneskade, siger Kent Kristensen.

Alligevel er Sundhedsstyrelsens praksis, at man lader lægerne beholde deres autorisation, men meddeler dem, at de skal sige til, hvis de kommer til Danmark for at arbejde.

Vælger lægerne at ignorere den besked, sætter styrelsen sin lid til, at jævnlig kontrol vil afsløre, at lægerne er begyndt at arbejde på danske hospitaler eller klinikker.

- Så er det først, når Sundhedsstyrelsen opdager, at lægen arbejder i Danmark, at de vil træffe en beslutning angående hans danske autorisation. På det tidspunkt kan lægen allerede i en periode have arbejdet her og dermed udsat patienterne for en risiko, forklarer Kent Kristensen.

LÆS OGSÅ: Caroline mobbet med hjerneskadet søster i anonym app

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx