Af - 10/10-14 13:33

Flere danskere støtter luftangreb mod Islamisk StatFlere danskere støtter luftangreb mod Islamisk Stat

Et flertal af danskerne støtter danske luftangreb mod Islamisk Stat, og dermed er opbakningen steget markant siden august.

storybild

(Billede: Polfoto)

I sidste uge satte 8 danske F16-fly kursen mod Irak, hvor de som et led i den vestlige koalition skal bekæmpe terrormilitsen Islamisk Stat.
Bag sig havde soldaterne folketingets opbakning, og nu støtter også et flertal af den danske befolkning beslutningen om at gå i krig.

Udenrigsministeriet advarer mod rejser til muslimske lande
Udenrigsministeriet advarer mod rejser til muslimske lande

60 pct. af danskerne er enige i, at Danmark skal deltage i luftangreb mod Islamisk Stat. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress, og sammenligner man med en identisk undersøgelse fra slutningen af august, er der sket en markant stigning.
Dengang var 42 pct. enige i Danmarks deltagelse.

- Man kan konstatere, at de handlinger, som Islamisk Stat har udført dernede med halshugninger osv. har skabt en velvilje i befolkningen til at være med til at bekrige dem, siger Johannes Kidmose, som er militæranalytiker ved Center for Militære Studier.

Danmark sender kampfly afsted torsdag
Danmark sender kampfly afsted torsdag

Han vurderer, at der ligger flere årsager bag den stigende opbakning.

- Jeg vil tro, det er et mix mellem det øget fokus på, hvad IS har lavet, og samtidig ser man andre koalitionslande bl.a. flere arabiske, der går ind. Og så er det vel meget naturligt, at man bakker op, når man ser, at de andre er aktive, mener Johannes Kidmose.

Spørgsmål: Er de 60 procents opbakning overraskende set i lyset af, at der måske har indfundet sig en krigstræthed hos danskerne efter vores deltagelse i Irak og Afghanistan?

- Nej, opbakningen overrasker mig ikke. Danmark er aktivistisk i udenrigspolitik, og det har vi været i over 20 år, og befolkningen er bevidst om, at vi har dygtige soldater, og at vi bruger dem aktivt.
Som en lille, men rig nation, der er aktiv på alle mulige andre fronter, har vi også et ansvar globalt, og jeg tror, det er den bevidsthed, der gør at befolkningen generelt er positive overfor at deltage militært rundt omkring, siger militæranalytikeren.

Løkke klar til at sende kampfly: IS har voldtaget islam
Løkke klar til at sende kampfly: IS har voldtaget islam

På flere andre parametre er der også stigende støtte fra danskerne til beslutningerne i koalitionens krig mod IS. Flere er således enige i Barack Obamas beslutning om at bombe terrorgruppen, og flere danskere (38 pct.) vil også give våben til de irakiske styrker, så de kan bekæmpe IS.
I august var det 32 pct.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Menneskejagt i gang - flere kvæstede...
bt.dk
Tragedie i nat: 53-årig mand dræbt...
bt.dk
IKEA tilbagekalder vare: Stop med at...
bt.dk
Sigtet for at overfalde Papes...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx