Af - 11/09-14 09:45; Opdateret: 11/09-14 11:45

VIDEO: Dansk betjent sprøjter peberspray i ansigtet på forsvarsløs mandVIDEO: Dansk betjent sprøjter peberspray i ansigtet på forsvarsløs mand

To eksperter i politiklagesager mener, at forløbet er stærkt kritisabelt.

Ovenstående video stammer fra Facebook.

Her ser man en mand, der bliver anholdt af to civilbetjente på Vesterbro.

Han ligger ned og råber, at det gør ondt, mens politiet giver ham håndjern på. De sidder begge på ryggen af ham.

Kvinde døde i politiets varetægt – nu skal sagen undersøges
Kvinde døde i politiets varetægt – nu skal sagen undersøges

Efter det ser ud til, at han har fået håndjern på, så sprøjter den ene ham i ansigtet med peberspray. Hvorefter manden råber i smerte og fortæller til betjentene, at han ikke kan se noget.

Ifølge den anholdte selv stod han foran en frisør, da han blev anholdt af grunde, som han ikke selv forstår.

Metroxpress har forelagt videoen for to advokater, der har specialiseret sig i politiklagesager. Begge mener, at der kan og bør klages i sagen.

- Vi kommer jo ind i et forløb, hvor man ikke med sikkerhed ved, hvad der går forud, men den måde jeg ser, han bliver anholdt på, så giver det ikke anledning til, at han skal sprayes, siger advokat og formand for retspolitisk forening Bjørn Elmquist til metroxpress og fortsætter:

- Der er intet i denne situation, der tyder på, at han behøver at have to mand på ryggen. Så jeg mener, at det går ud over den fornødne magtanvendelse. I den henseende kan det bruges af Den Uafhængelige Politklagemyndighed i en klagesag. Det er ikke så tit, at man har sådan en video, lyder det.

'Klokkeklar magtmisbrugssag'
Marc Jørgensen fra retshjælpsorganisationen Rusk er chokeret over betjentenes behandling af manden.

- Denne her sag er en klokkeklar magtmisbrugssag. Jeg er slet ikke i tvivl. At de bruger peberspray mod en mand, der ligger ned, er slet ikke orden, siger han.

Vidner: Betjent vælter lam mand ud af kørestol
Vidner: Betjent vælter lam mand ud af kørestol

- Det er et lærebogseksempel på, hvad man ikke må. Episoden er grovere, end de fleste jeg har set. På det her tidspunkt er faren afværget, han er pacificeret. Uanset hvad der er sket før, så er der intet, der retfærdiggører, at de bruger peberspray. Når man bruger magtmidler, skal det være nødvendigt. Jeg kan slet ikke se, at nogen af de betingelser er opfyldt i videoen. Det skal være nødvendigt og proportionelt med situationen og den fare, som man vil afværge.

Københavns Politi oplyser, at de har set videoen, og at efterfølgende har gjort Den Uafhængige Politiklagemyndighed opmærksom på videoen.

- Vi har set videoen og startet en efterforskning af sagen. Vi venter på at få besked fra politiet om, hvem de involverede personer er, siger kontorchef hos DUP, Mette Møller.

Hun oplyser, at det kan tage op til flere måneder, før sagen bliver afsluttet.

Metroxpress arbejder på at få en kommentar fra den anholdte.

Ved du mere om emnet?


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mogens Palle afslører snedig plan:...
bt.dk
Flere undrede sig over tv-værts...
bt.dk
5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Gældsbombe under ældre boligejere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx