Af Ritzau - 13/10-16 10:31

Danskerne har skrottet 18.000 gamle brændeovneDanskerne har skrottet 18.000 gamle brændeovne

Regeringen misleder folk til at tro, at en ny brændeovn ikke forurener, lyder kritikken fra Det Økologiske Råd

storybild

Siden regeringen åbnede for en ordning, hvor brændeovnsejere kunne få 2000 kroner for at skrotte deres brændeovn fra 1990 eller før, er der blevet skrottet 18.000 brændeovne. Men ifølge Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne, har 60 procent af dem, der har brugt ordningen, valgt at købe en ny. Det er meget problematisk, lyder udmeldingen fra Det Økologiske Råd. (Billede: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen)

Danskerne har sendt 18.000 gamle brændeovne på pension og modtaget 2000 kroner gennem regeringens skrotningsordning. Målet med ordningen er at passe på miljøet.

Men tallet er langt fra imponerende, mener seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.

- Der er intet storslået over det tal - tværtimod. På et almindeligt år udskiftes der omkring 20.000 gamle brændeovne. Nu har man bare givet folk penge for at gøre det.

- Mange af dem, der har fået penge for at skifte deres brændeovn, ville have gjort det alligevel, siger Kåre Press-Kristensen.

Siden november 2015 har brændeovnsejere kunnet få 2000 kroner i tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriet, hvis de skrotter deres ovn fra 1990 og før. Det har tusindvis af brændeovnsejere benyttet sig af.

Ifølge Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne, har 60 procent af dem, der har valgt at skrotte deres gamle brændeovn valgt at købe en ny.

Det overrasker ikke Det Økologiske Råd. Kåre Press-Kristensen mener, at regeringen misleder befolkningen til at tro, at en ny brændeovn ikke forurener.

Selv om en ny brændeovn forurener langt mindre end en gammel, forurener ovnene stadig enormt meget, lyder det fra Kåre Press-Kristensen.

Ifølge ham forurener en ny, miljømærket brændeovn 25 gange så meget, som en ti år gammel lastbil gør per enkelte energienhed. Nye brændeovne er bestemt ikke løsningen, mener han.

- Vi så hellere, at regeringen lavede en kampagne, hvor de oplyser befolkningen, hvor meget det forurener.

- Så tror jeg, at folk ville finde andre varmeløsninger af sig selv, siger Kåre Press-Kristensen.

Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet vurderer ifølge Miljø- og Fødevareministeriet, at partikelforurening fra brændefyring kan føre til luftvejslidelser som astma og kronisk bronkitis.

Det kan årligt forårsage 550 for tidlige dødsfald i Danmark.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx