Af - 19/01-16 14:32

Dit humør bliver påvirket af din egen stemmeDit humør bliver påvirket af din egen stemme

Et nyt studie antyder, at dit humør ændrer sig efter tonefaldet af din stemme.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvis din stemme er glad, bliver dit humør bedre, mens en sur stemmeføring, gør dig mere vred. Det antyder ny forskning.

Når du er sur, råber du. Mange giver sig til at småsynge, når de er glade. Det er adfærd, der gør os henholdsvis mere sure og mere glade, viser ny forskning.

En international forskergruppe har nemlig bevist, at vores stemmeføring alene kan gøre os mere vrede eller mere glade. Det skriver Forskning.no.

Det blev bevist under et eksperiment, hvor 109 forsøgspersoners stemmer blev manipuleret. Forsøgspersonerne skulle læse en historie op i en mikrofon, så de kunne høre deres stemmer i deres høretelefoner.

Men forskerne manipulerede med stemmerne.

Uden at deltagerne vidste det, hjalp et program til, at stemmerne blev fordrejet. For eksempel ændrede programmet tonelejet, så stemmen blev lidt mere glad eller mere trist. Den fordrejede stemme blev herefter ført tilbage til forsøgsdeltagerne.

7 gode råd: Sådan undgår du vinterdepression
7 gode råd: Sådan undgår du vinterdepression

Man skulle tro, at forsøgspersonerne opdagede, at deres stemme blev fordrejet, men kun 16 personer bemærkede, at der var sket noget med deres stemmer. Kun én forsøgsperson opdagede, at stemmen var blevet fordrejet.

Flertallet, de resterende 93 forsøgsdeltagere, troede, at de hørte deres egne, ufiltrerede stemmer i høretelefonerne.

Undersøgelser viser: Dine røde lokker gør dig genetisk overlegen
Undersøgelser viser: Dine røde lokker gør dig genetisk overlegen

Deltagerne udfyldte efterfølgende et skema om, hvordan de havde det følelsesmæssigt. Besvarelserne blev sammenlignet med de besvarelser, som forsøgspersonerne havde givet, efter at de forinden havde deltaget i en lignende undersøgelse - uden stemmemanipulation.

Resultatet blev, at de falske stemmer havde påvirket forsøgsdeltagerne følelsesmæssigt. De, som havde fået glade stemmer, var blevet mere positive, mens de, som fik mere triste stemmer, blev mere negative.

Her er appen, der kan få dig til at prutte mindre
Her er appen, der kan få dig til at prutte mindre

- Det er en meget finurlig og spændende metode, siger Elisabeth Norman til forskning.no. Hun er førsteamanuensis - det der svarer til en dansk lektorstilling - i almen psykologi på universitetet i Bergen og har ikke deltaget i det nye studie.

Elisabeth Norman synes, at det mest interessante ved forskningsprojektet er, at det viser, hvordan vores følelsesmæssige tilstand kan være påvirket af faktorer, vi ikke er bevidste om.

Forsker: Mennesker født på denne tid af året har størst chance for at få succes
Forsker: Mennesker født på denne tid af året har størst chance for at få succes

LÆS OGSÅ: Listen: Derfor er nogen mere sexede end andre

LÆS OGSÅ: Derfor suges forhænget til kroppen i badet

LÆS OGSÅ: Et godt knald booster din hjerne

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx