Af Trina Nielsen - 02/05-18 21:06

Vores fordomme om gamere er forsvundetVores fordomme om gamere er forsvundet

Det er ikke længere forbundet med noget negativt at være gamer, viser en ny undersøgelse

storybild

I en kælder sort som kul, sidder der en gamer, han guffer chips og ser ikke andre end sin mor. Tænkte vi engang. Men sådan tænker vi ikke længere om dem, der spiller computerspil.

En ny undersøgelse foretaget af Dell og Alienware i 11 forskellige lande viser nemlig, at de negative, stereotype betragtninger af gamere er på vej ud. Nu bliver det betragtet som positivt at være gamer.

Andreas Lieberoth, der forsker i computerspil og social- og pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet fortæller, hvorfor han mener, gamer-stereotypen er blevet udvandet inden for de seneste år.

»Da der kom Facebook- og mobilspil, var der et mega stort marked for kvinder over 30, der lige pludselig åbnede sig. Hvor gamere førhen var set som bumsede knægte, der sad derhjemme og nørdede med sin computer, så blev gaming lige pludselig noget som stort set alle i Danmark gjorde eller kendte nogen, der gjorde,« siger han

Undersøgelsen viser også, at den traditionelle gamer ikke længere anses som en, der ikke er aktiv, men derimod som en der både er social, i form og ambitiøs.

Ifølge forskeren er det fordi, spil i dag er meget sociale - og så har fremkomsten af esport haft en stor indflydelse på udviklingen.

»Man kan se, dem som er esportsentusiaster, det er også dem, der er de populære i klassen og som ellers havde spillet fodbold. Så udover det er blevet mainstream, er det også blevet populært at være god til computerspil,« siger han.

De fleste ville nok ikke forbinde det at være i god form med at være god til computer. Men de to ting hænger i høj grad sammen, og det tager mange gamere seriøst.

»Hvis du skal have et sundt psykologisk apparat, som skal kunne reagere godt i computerspil, så skal du også have en sund krop. Så er det altså ikke roulade og Mountain Dew dagen lang - så skal man også ud at træne sine fysiske reflekser,« siger han og fortsætter:

»Det nye er, gaming er et blevet institutionaliseret i form af efterskoler, ungdomsskoler og ungdomsuddannelser med esports-linjer. Nu også det første universitet i USA, der har lavet et decideret scholarship i esport. Når det første universitet har gjort det, tror jeg også, der kommer flere til.«


“Det er helt sikkert noget socialt for mig”

 

Når 24-årige Asger Peteresen ikke arbejder som multimediedesigner, bruger han sin tid på at spille computer. Men ikke alene i en mørk kælder.

»Jeg har nogle venner, hvor det er det, det handler om. Dem mødes jeg tit med og spiller,« siger han.

For ham handler det ikke kun om selve spillet, men også om alt det, der hører med, når han sætter sig foran tasterne.

»Det er helt sikkert noget socialt for mig at spille computer. Jeg er en meget udadvendt person, og det er noget af det, der giver mig energi - at kunne socialisere omkring det,« siger han.

Selvom billedet af gamere er blevet mere positivt, synes han stadig, der er nogle folk, hvor han kan mærke, fordommene hænger ved.

»Jeg ved faktisk ikke, om jeg ville betegne mig selv som gamer. Det er der nok, mange der ville. Men jeg synes, 'gamer' har lidt en stereotyp omkring sig, som jeg lidt prøver at undgå, fordi jeg synes, spilverdenen er meget mere end det,« siger han og fortsætter:

»For et par uger siden tog jeg en GoMore, hvor de spurgte, hvad jeg lavede. Og jeg er jo uddannet inden for spilindustrien - og de var, jeg vil ikke sige negative, men meget uvidende omkring det.«

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde fundet død i rækkehus
bt.dk
Politi finder bil væltet på motorvej...
bt.dk
Sidste skoledag på gymnasium aflyst...
bt.dk
Nu rammer den nye Stars-film...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx