Af - 26/11-15 19:26; Opdateret: 26/11-15 20:05

Derfor bruger du ALTID for mange penge i byenDerfor bruger du ALTID for mange penge i byen

Når du drikker, påvirker alkoholen bestemte steder i hjernen, som gør, at du ikke kan styre dit forbrug.

Bildstrecke im Grossformat »

Du mister kontakten til 'kontroltårnet', når du hælder øl i maven.

Mange kender følelsen af at tjekke bankkontoen dagen efter en god fest eller en bytur og opdage, at man har brugt ALT for mange penge.

Men hvordan kan det være, at vi ikke kan styre forbruget, når vi drikker alkohol? Læge Nanna Døssing hjælper os med at forstå, hvorfor vi mister kontrollen.

- Alkohol påvirker hjernen på alle mulige måder, men især den forreste del af hjernen, som handler om kontrol, fornuft og planlægning. Og den del af hjernen er med til at holde os i live, fordi den er optaget af, hvad der er farligt, og hvad vi skal undgå, siger Nanna Døssing, som til daglig arbejder med alkohol og misbrug hos Lænken, der rådgiver og behandler alkoholikere.

Svampe, heroin, coke? Her er det farligste stof i verden
Svampe, heroin, coke? Her er det farligste stof i verden

Hun forklarer, at hjernen normalt hæmmer os, så vi ikke handler ud fra vores umiddelbare impulser og for eksempel kaster os over potentielle partnere, så snart vi ser dem.

- Alkohol går ind og ophæver den normale hæmning af vores impulser. Du kan ikke rigtig styre, hvad du siger, og du bliver ligeglad med, hvad du køber. Du køber bare mere og mere alkohol. Du har simpelthen ikke samme kontrol over dine handlinger, når du drikker, forklarer hun.

Artiklen fortsætter under afstemningen.

Stoffer
Det er nogle helt bestemte stoffer i den forreste del af hjernen, som sikrer den sunde hæmning – og dermed også sikrer, at du ikke svinger helt ustyrligt med Dankortet. Men alkohol som nervegift og opløsningsmiddel blokerer eller på anden vis skader stofferne eller de receptorer, som skal modtage dem.

- Normalt er der stoffer i hjernen, som hæmmer vores impulser. Men når vi drikker, er det lidt som om, at noget bliver klippet over. Det er sådan, vi kan forklare kontroltabet, siger Nanna Døssing, som har arbejdet med misbrug af forskellig art og hjernens reaktion på det siden 1996.

Anklage: Voldtægt af beruset kvinde endte i graviditet
Anklage: Voldtægt af beruset kvinde endte i graviditet

I kontroltårnet i den forreste del sidder vores 'planlægningscenter' også, og det bliver i høj grad påvirket af tequila, forklarer lægen:

- Du kan ikke rigtig konsekvensberegne. Du vil ikke kunne tænke, hvis du bruger de penge, så kommer du ikke til at have flere resten af måneden. Du vil ikke kunne planlægge eller tænke dig ud af det, når du er fuld.

Når uheldet er ude
Der er desværre heller ikke meget af gøre, når du først er fuld. Der er ikke nogen magiske tips til, hvordan du undgår denne tendens og dyre vane, når først promillen stiger. Det hele er nemlig ren kemi.

- Det er bare sådan, det virker. Alkoholen virker, så længe det er i hjernen. Du kan heller ikke tage en sovepille og så bare regne med ikke at falde i søvn, siger Nanna Døssing.

Hun forklarer, at det også er derfor, man udpumper folk, når de har ligget bevidstløse af druk. Hverken vand, kaffe eller motion hjælper. Det eneste, man kan gøre, er at fjerne alkoholen.

LÆS OGSÅ: Derfor kan nogle mennesker aldrig styre deres brandert

LÆS OGSÅ: Dom: Kvinde ville knivdræbe kæreste under drikkelag

LÆS OGSÅ: GRAFIK: Sådan kommer vi oftest til skade i en brandert

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny p-pille til mænd på vej
bt.dk
Overraskende forudsigelse: Hamilton...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
Ulykke med selvkørende Uber-bil var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx