Af Ritzau - 08/12-16 16:16; Opdateret: 08/12-16 17:11

Rigspolitiet forudser dansk problem i Europol i nær fremtidRigspolitiet forudser dansk problem i Europol i nær fremtid

Her og nu er den Europol-aftale, der tegner sig, operativt tilfredsstillende, mener politiet selv.

storybild

Det varer ikke længe, før den danske særaftale om Europol vil lægge væsentlige begræsninger på politiets muligheder for at bekæmpe international kriminalitet, forudser Rigspolitiet. (Billede: Free/Pressefoto Rigspolitiet)

Det er godt nok her og nu.

Men det varer ikke længe, før den danske særaftale om Europol vil begrænse det danske politis muligheder for at bekæmpe international kriminalitet.

Det forudser Rigspolitiet i en vurdering af den særaftale om Europol, som EU-Kommissionen har tilbudt Danmark.

Rigspolitiet vurderer ifølge et regeringsnotat, at den aftale, der tegner sig, "på en række væsentlige områder er operativt tilfredsstillende for dansk politi".

- I forhold til adgangen til databaserne er det Rigspolitiets vurdering, at den skitserede aftale på kort sigt sikrer dansk politi en tilfredsstillende adgang, hedder det i notatet fra regeringen.

- Det er dog Rigspolitiets vurdering, at den manglende direkte søgeadgang i nær fremtid vil indebære en meget væsentlig begrænsning af dansk politis mulighed for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet sammenlignet med fuldgyldige medlemmer af Europol, står der videre i notatet.

Rigspolitiets vurdering kommer, efter at EU-Kommissionen har tilbudt Danmark en særaftale om et B-medlemskab af Europol fra 1. maj næste år.

Særaftalen betyder blandt andet, at Danmark og de danske forbindelsesofficerer hos Europol i Haag ikke får direkte søgeadgang i politiagenturets databaser.

Europol vil derimod stille dansktalende personale til rådighed for dansk politi 24 timer i døgnet for søgninger i politiagenturets databaser.

Det er godt nok for politiet her og nu.

Men den teknologiske udvikling kan hurtigt løbe fra sådan en dansk særaftale.

Snart kan det således blive muligt for europæisk politi at køre på patrulje med mobile enheder, hvorfra de kan koble sig direkte på Europols databaser.

Hvis det bliver ført ud i livet, så vil Danmarks mere langsommelige adgang til at søge i databasen via et mellemled i Haag hurtigt begynde at komme til kort.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

TV 2-vært efter Yahya-stunt på live...
bt.dk
FCM-guldvindere: 'Stakkels' Brøndby...
bt.dk
Denne pølsevogn skal lukke, fordi den...
bt.dk
Ny forskning: Derfor må du IKKE sove...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx