Af Ritzau - 31/01-17 16:40

Pernille Skipper beder Folketinget fordømme Donald TrumpPernille Skipper beder Folketinget fordømme Donald Trump

Det skal have konsekvenser, når Danmarks vigtigste allierede går imod vores værdier, lyder det.

storybild

Folketinget skal hurtigst muligt fordømme de nye tiltag fra USA's præsident, Donald Trump, mener Enhedslisten. Partiet indkalder til hasteforespørgsel om Danmarks forhold til USA under Trump. (Billede: Reuters/Yuri Gripas)

USA's præsident, Donald Trump, har i løbet af sine første dage i Det Hvide Hus indført indrejseforbud for en række lande og fjernet støtten til prævention og abort i udviklingslande.

Det skal have konsekvenser, mener Enhedslisten. Partiet vil indkalde Folketinget til en hasteforespørgsel om Danmarks forhold til USA under Trump.

Folketinget skal fordømme Trumps tiltag hurtigst muligt, mener partiet.

- Det er rystende, når den selvudnævnte leder af den frie verden pludselig vender sig mod værdier og principper, der er fundamentale i et demokrati, siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) i en pressemeddelelse.

Hun hæfter sig især ved det midlertidige indrejseforbud, der forhindrer borgere fra syv lande, hvor befolkningen er overvejende muslimsk, i at rejse ind i USA.

- Regeringens kurs har været noget slingrende, siger Skipper.

- På den ene side tager den afstand fra indrejseforbuddet, hvilket er godt. På den anden side sender man krigsskibe og jægersoldater til Syrien for at vise, hvor meget vi støtter USA militært. Det er en farlig signalforvirring.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har kaldt indrejseforbuddet for "uklogt". Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder det "et upræcist instrument" i forhold til formålet med at bekæmpe terror.

Men trods kritikken fra regeringstoppen skal Enhedslisten ikke umiddelbart regne med flertal til en fordømmelse af Donald Trump.

- Nej, det skal vi ikke. Han vandt et demokratisk valg, og vi bør have en kritisk dialog, skriver Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup, på Twitter.

Også S-formand Mette Frederiksen afslår at bakke op om en officiel fordømmelse af Trump. Det er den til enhver tid siddende regering, der fører Danmarks udenrigspolitik, sagde hun efter tirsdagens spørgetime.

Til gengæld får Enhedslisten moralsk opbakning fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk. Danmark bør foretage en kraftig justering i vores forhold til USA.

- Man skal fortælle det til sine venner, når de er på vej ud ad en forkert vej. Vi skal ikke bare følge med. Og Trump leder i øjeblikket USA og verden i forkert retning. Så er det vores pligt at reagere skarpt og utvetydigt, siger han.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se det rørende interview: Erik Brandt...
bt.dk
DMI med iskold prognose: Usædvanlig...
bt.dk
McGregor: Derfor kommer Mayweather...
bt.dk
Se billedet: Prins Nikolai er blevet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx