09/09-13 06:31

Anti-islamister og islamister i kamp om din stemmeAnti-islamister og islamister i kamp om din stemme

Højrekræfterne i Danmark forsøger at fremstå respektable og troværdige, vurderer forsker.

storybild

En håndfuld medlemmer af Foreningen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) med formand Anders Gravers Pedersen i spidsen (t.v.) demonstrerede fredag på en parkeringsplads ved Hvidovre Hospital mod hospitalets beslutning om kun at servere halalslagtet kød for patienterne. , der har været i medierne, fordi de serverer halalkød. (Billede: Jakob Jørgensen)

Højrenationalistiske og islamkritiske partier stiller op til kommunalvalget i større omfang end tidligere.

Ved seneste kommunalvalg i 2009 var der kun kandidater til højre for Dansk Folkeparti på stemmesedlerne i tre af landets kommuner. Ved det kommende valg i november er dette antal allerede steget til 10, skriver Jyllands-Posten.

Læs også: Dansk imam: Man kan godt være både bøsse og muslim

Det gælder Danskernes Parti, Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) og Frit Danmark - Folkebevægelsen Imod Indvandringen.

Rikke Peters fra Aarhus Universitet har forsket i højreekstremistiske partier og deres udvikling med udgangspunkt i situationen i Tyskland. Hun siger, at højrekræfterne forsøger at lægge afstand til nazismen og fremstå mere velfriserede.

Læs også: Indvandrerdrenge stenede grise på naturcenter

- Partiernes åbenlyse distancering fra nynazismen og skinhead-scenen og deres aktivitet på de sociale medier er et helt bevidst forsøg på at brande sig selv som respektable og troværdige og møde folk i øjenhøjde, siger hun til Jyllands-Posten.

- Det ligger i direkte forlængelse af udviklingen på europæisk plan hos partier som NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschland, red.), tilføjer Rikke Peters.

Valgforsker Kasper Møller fra Københavns Universitet vurderer, at det er meget lidt sandsynligt, at højrekandidaterne i Danmark rent faktisk bliver valgt ind i kommunalbestyrelserne ved valget i november.

Danskerne er generelt ikke blevet mere højreorienterede, og Dansk Folkeparti har tidligere været gode til at opsamle stemmer på den yderste højrefløj i vælgerkorpset, lyder vurderingen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ståle frygter Europa-nedsmeltning:...
bt.dk
Hæderskronet dansk firma har...
bt.dk
Casper endte med at være afhængig af...
bt.dk
Danske Lisbeth løsladt i Brasilien
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx