Af - 26/03-14 21:30

Måling: Kvinder pjækker mere end mænd – læs hvorforMåling: Kvinder pjækker mere end mænd – læs hvorfor

En ny undersøgelse viser, at kvinder oftere end mænd tager en uberettiget sygedag. Men kvinder er ikke dovne, tværtimod.

storybild

En ny måling viser, at det oftere er kvinder end mænd som melder sig syge uden at være det. (Billede: FRÉDÉRIC CIROU)

Hver tiende dansker har inden for det seneste år pjækket fra arbejde. Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

Pisa afslører pjæk og slendrian blandt danske skoleelever
Pisa afslører pjæk og slendrian blandt danske skoleelever

Tallene viser, at det oftere er kvinder end mænd som tager sig en uberettiget sygedag. 13 procent af kvinderne har gjort det mod 8 procent af mændene. Det er dog ikke dovenskab som er årsagen til at kvinder pjækker mest, tværtimod, mener arbejdsmarkedsforsker.

Unge tager flere sygedage
Unge tager flere sygedage

- Hvis sådan en procentforskel bliver brugt forkert, så kan man jo tro at, kvinder bare sløser. Men sådan er virkeligheden ikke, siger arbejdsmarkedsforsker Rasmus Ole Rasmussen fra Roskilde Universitet, til Avisen.dk.

Han peger på, at det oftest er kvinderne som tager sig af familiens syge børn, og at det er en væsentlig grund til pjækkeriet, som han mener i virkeligheden nok er større hos mændene,

Slut med pjæk i Belgien: Læger skal tjekke sygemeldte
Slut med pjæk i Belgien: Læger skal tjekke sygemeldte

- Det er mænd, der har opfundet begrebet pjæk for at hævde sig på bekostning af kvinderne. Og der er stor forskel på at spille kort med gutterne eller tage sig af familiens børn, siger han, og tilføjer:
- I virkeligheden er der formentlig mere pjæk i klassisk forstand fra mændenes side, end der er fra kvindernes, vurderer Rasmus Ole Rasmussen.
Han bakkes op af Dansk Kvindesamfund, som peger på at økonomien tit spiller en rolle.

Privatdetektiver overvåger ansatte
Privatdetektiver overvåger ansatte

- I og med kvinder i gennemsnit tjener mindre end mænd og i højere grad er på nedsat tid, er det billigere for familien at gå glip af kvindens lønindkomst, hvis hun må på sygedagpenge. Det siger noget om, at vi stadig står med et stort problem i forhold til ligestillingen, siger Ulla Tornemand.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx