Af Ritzau - 22/10-16 08:01

Mere terapi og mindre medicin til angste børnMere terapi og mindre medicin til angste børn

Medicin til angste børn øger risikoen for selvmord. I stedet skal de behandles med adfærdsterapi.

storybild

I mange år har eksperter talt for og imod medicinsk behandling af børn med angst. Sundhedsstyrelsen slår fast, at lægerne i stedet skal henvise til kognitiv adfærdsterapi. Forskning har vist, at det hjælper seks ud af ti. Medicinen derimod har mange bivirkninger. (Billede: Free/Colourbox.dk)

Nogle sender 50 sms'er til mor og far på jobbet for at sikre sig, at de er i live. Andre frygter at sove alene eller er så bange for at bevæge sig udenfor hjemmet, at de ikke møder i skole.

Mellem fem og ti ud af hundrede børn og unge vil på et tidspunkt i deres liv blive ramt af angst.

Den gode nyhed er, at symptomerne helt forsvinder hos seks ud af ti, når de behandles med kognitiv adfærdsterapi. Og den mulighed skal flere have.

Ifølge nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen skal terapi være lægernes førstevalg i behandling af børn og unge med angst.

- Behandling af børn og unge med kognitiv adfærdsterapi har vist sig at have en god effekt på angst, mens der er en række potentielt meget alvorlige bivirkninger forbundet med at behandle med antidepressiv medicin, siger Marlene Øhrberg Krag, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Når styrelsen fokuserer så stærkt på terapi, skyldes det blandt andet, at undersøgelser har vist, at antidepressiv medicin øger risikoen for selvmord og selvmordsforsøg.

I landsforeningen Bedre Psykiatri siger formand Birgit Elgaard, at det er positivt, at det nu så tydeligt fra landets øverste sundhedsmyndighed slås fast, at adfærdsterapi er at foretrække.

Hun havde dog gerne set, at anbefalingerne tydeligere havde inddraget forældrene. Mange føler sig magtesløse og plages af skyldfølelse, og derfor burde det være en del af behandlingen i højere grad at tage forældrene med i behandlingsforløbet.

- Hvis der er noget, som kan holde forældre vågne om natten, så er det tankerne om, hvorvidt det er deres skyld. Mange er i tvivl om de tackler det på den rigtige måde, eller om de gør det hele meget værre, siger Birgit Elgaard.

Også de praktiserende lægers selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, kvitterer for de nye anbefalinger.

- Forhåbentlig kommer det til at betyde, at flere børn og unge vil gøre krav på en psykologisk behandling i stedet for at ende op på medicin, som vi kan se ikke har ubetingede gode effekter, siger formand og praktiserende læge Anders Beich.

Men han peger på, at det er afgørende, at ventetiden for behandling kommer ned.

- Sådan som det er i dag, kræver det nogle steder i landet overlevelsespower hos forældrene at komme igennem systemet og få barnet eller den unge i behandling. Ventetiden kan være ekstrem lang, siger han./ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx