Af - 01/01-15 20:51; Opdateret: 01/01-15 21:01

Qvortrup om nytårstale: Nederlagstruet Thorning markerer kantQvortrup om nytårstale: Nederlagstruet Thorning markerer kant

Helle Thorning-Schmidt indledte valgåret med sin nytårstale, og Henrik Qvortrup mener, at statsministeren markerede sig positivt på trods af svære betingelser i meningsmålingerne.

storybild

Helle Thorning-Schmidt gav torsdag aften sin fjerde nytårstale som statsminister, og ifølge politisk analytiker, Henrik Qvortrup, var det en tale, som viste, at Thorning kæmper for at overbevise befolkningen og vælgerne om, at hun er den rette til at lede landet.

- Det var en tale, som holdes af en statsminister, der godt ved, at hun står til at tabe. Hun er nederlagstruet, og derfor skal hun give danskerne en tro på, at hun gør en forskel. At hun kan levere noget, som de ikke kan få fra Lars Løkke. Derfor oplever vi en tale, som er fyldt med små gaver, som ikke er konkrete, men som skal give et indtryk af, at der er os alle noget godt i vente. På nær, hvis man er flygtning eller indvandrer, siger Henrik Qvortrup, som dog mener, at Thorning er oppe imod hårde odds.

- Det er en klassisk valgkampstale. Hendes problem er bare, at hun forsøger at tale en stemning op gående på, at alle har fået det bedre i denne regeringstid, og det får lidt besværgelsens karakter. Det er ikke Thornings skyld, for hun har været hæmmet af konjunkterer, men det er vanskeligt for hende med styrke at sige; ”Se nu her, alle danskere. I har alle sammen fået det meget bedre”.

Var der noget i talen, der overraskede dig?

- Jeg synes, hendes markering af flygtninge og indvandrer er et udtryk for, at hun gør et forsøg på, at træde ud af den radikale skygge. Det havde hun nok ikke turde sige i sin første nytårstale eller have fået lov til at sige af de Radikale i sin første tale. Nu er vi så tæt på et valg, at hun har tænkt ”til hesten med de Radikale”, og så må jeg tage balladen internt, for vælgerpresset og presset fra DF på det her område er så stort, at hun nødt til handle her. Havde hun fastholdt den radikale linje på det her, så havde det været en stensikker vej til et nederlag.

Mangler hun noget eller glemte hun at nævne noget i talen?

- Hun omtalte ikke EU-området og hele retsforbeholdet, men det er ikke nogen tilfældighed. EU er simpelthen bare ikke sexet.
Men det er en tale på 10 min, som er karakteriseret ved, at budskaberne er vanskelige at være uenige i, men jeg synes, hun markerer en kant til de andre partier. Flygtningområdet, hvor der markeres kant til venstrefløjen og det Radikale Venstre. Og så er der hele budskabet om, at der skal ske noget på dagpenge-reglerne, hvilket også skaber kant til de Radikale.

Er talen et godt springbræt for Thorning til valgåret?

- Jeg synes, at Thorning i situationen holder den eneste mulige tale. Hun kunne ikke holde en anden tale. Det er rigtigt af hende at adressere indvandrer – flygtningspørgsmålet og skabe kant på dagpengeområdet. Det er lige efter bogen, men samtidig konstaterer jeg, at det er en tale, som afleveres af en regeringsleder, der er bagud på point og som ved, at meget skal rettes op.

I forhold til de nye krav til indvandrer og flygtninge, som annonceres. Gør det os klogere på, hvornår der kommer et valg?

- Nej, talen gør os ikke klogere, og jeg har aldrig været på det hold, der troede på et valg i februar. Jeg gætter på valg i slutningen af maj/starten af juni, fordi tingene lige skal bundfælde sig.


LÆS OGSÅ: Helle Thorning vil have flygtninge i arbejde

LÆS OGSÅ: Uligheden stiger under Helle Thorning

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx