Af - 15/01-15 09:19

Svensk politi blev selv aflyttet af aktivisterSvensk politi blev selv aflyttet af aktivister

Flere af dem taler for mere aflytning og overvågning af befolkningen. Men i tirsdags blev de selv aflyttet.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Polfoto)

Hvert år samles svenske politikere, myndigheder og overvågningseksperter for at diskutere sikkerheds- og overvågningspolitik på sikkerhedskonferencen 'Folk och försvar'.

Flere af de deltagende politikere vilLE have mere overvågning af offentligheden.

Men hvad de ikke havde regnet med var, at de selv blev overvåget. For aktivister fra det svenske Piratpartiet, der kæmper imod den øgede overvågning, havde sat et Wifi-netværk op på konferencen med navnet 'Open Guest'.

Det blev brugt af hundredevis af de tilstedeværende, der alle var faldet i aktivisternes fælde. Det skriver DN.se.

Forsvarer: Hackersag kunne være langt alvorligere
Forsvarer: Hackersag kunne være langt alvorligere

For med det åbne netværk samlede aktivisterne alle såkaldte 'metadata' fra de tilstedeværendes aktivitet på nettet under konferencen, og lagde dem efterfølgende ud i en artikel på nettet. Aktivisterne Gustav Nipe og Elin Andersson skrev:

- Analyser af metadatatrafikken giver os mulighed for at drage konklusioner om hvem, der bruger vores netværk. Det siger ikke så meget om brugerne at de besøger en hjemmeside som Aftonbladet, men når brugeren efterfølgende besøger hjemmesider om en bestemt lille by, (i sverige, red.) kommer vi nærmere hvilken person i lokalet, vi har fat i.

Facebook kender dig bedre end din familie
Facebook kender dig bedre end din familie

Udover at lægge informationen ud på nettet, kunne de desuden se, at flere af de svenske myndigheder brugte de ukryptede netværk til at læse hemmelige mails fra regeringen, en forseelse som aktivistgruppen ikke var sent til at påpege.

For eksempel det svenske 'Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap', der ellers har til formål at forhindre større ulykker og 'uforudsete hændelser'.

Pensionsselskaber overvåger kunder med detektiver
Pensionsselskaber overvåger kunder med detektiver

Aktivisternes aktion fandt sted mens både det svenske sikkerhedspoliti, den militære efterretningstjeneste og Forsvarets Radioanstalt FRA holdt en fælles præsentation.

Efter konferencen var overstået skrev aktivisterne i artiklen på nettet:

- Afslutningsvis er vi glade for at rapportere, at vi har ikke fundet nogen spor overhovedet af terrorisme i vores overvågning. Men vi er blevet opmærksomme på, at folk skal blive meget bedre til at bruge nettet på en sikker måde, sluttede de drilsk.

Politiet vil snart masse-overvåge bilister
Politiet vil snart masse-overvåge bilister

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx