Af - 23/05-14 08:59; Opdateret: 26/05-14 10:52

Converse raser: Tusindvis af danskere har købt falske All StarsConverse raser: Tusindvis af danskere har købt falske All Stars

Kvickly, Fakta og Lidl har snydt ved at sælge titusinde af falske All Star-støvler, påstår Converse. Butikskæder flyder med forfalskede mærkevarer, siger advokater.

storybild

(Billede: Polfoto)

Det er ikke kun på nettet og i tyrkiske gadeboder, at danskerne køber falske mærkevarer.

Også anerkendte butikskæder herhjemme sælger i stor stil illegalt mærkevare-forfalsket fodtøj, tøj, parfume, kosmetik og forbrugerelektronik, siger advokater.

Det har bredt sig de seneste år, og sælges nu i et et meget betydeligt omfang i butikskæder, siger Hanne Weywardt, advokat og partner i MAQS Law Firm.

Dansk Supermarked får bøde efter kopi-brøler
Dansk Supermarked får bøde efter kopi-brøler

- Krisen har inspireret kæderne til at tage chancer. Der er store penge at tjene, fortæller Henrik G. Jacobsen, jurist i The IPR Company.

- Alene vort advokatkontor har en håndfuld nye sager hver måned med detailbutikker, som sælger varmemærkeforfalskninger, siger Hanne Weywardt.

Bilka satte 1.400 falske poloer på tilbud
Bilka satte 1.400 falske poloer på tilbud

Eksempelvis fører hun for tiden en sag for Converse mod Kvickly, Fakta, Lidl og Harald Nyborg, som i 2012 dumpede prisen og solgte Converse's All Star-sko- og støvler til tusindvis af især unge.

Converse siger, at de er falske og om måned tørner parterne sammen i et millionopgør i retten.

Modsat Kvickly og Fakta fortalte Lidl og Harald Nyborg det ikke til kunderne, da Converse oplyste kæderne om, at fodtøjet var falskt.

Jem & Fix solgte forfalskede motorsave
Jem & Fix solgte forfalskede motorsave

På samme måde var det metroxpress og ikke Bilka eller Jem & Fix, der kunne oplyse, at disse butikker havde solgt hhv. falske Ralph Lauren-poloer og falske mærkevare-motorsave.

Juristerne bekræfter, at det er sjældent, at butikskæderne indrømmer over for kunderne, at de har solgt dem falske varer.

- Jeg har ikke set bevis for, at Converse-skoene var falske, siger Fakta og Kvicklys advokat Per Sjøqvist.

Lidl og Harald Nyborg vil ikke udtale sig.

Varemærkeforfalskning er farligt for forbrugerne, farligt for vestlige virksomheder og farligt for vestlige samfund, siger Henrik G. Jacobsen.

Og de falske produkter vælter ind over grænserne, lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen.

- Problemet med varemærkeforfalskede produkter er generelt stigende i Danmark, siger Lene Dahl Prahm, jurist i styrelsen.

- Ingen vil stå inde for produkterne og eksempelvis de eventuelle giftstoffer, de indeholder til fare for forbrugerne, siger Henrik G. Jacobsen.

Hanne Weywardt er enig.

- Eksempelvis kan forfalsket parfume give eksem, og forfalsket elektronik kan give stød eller antænde en brand, advarer hun.

Henrik G. Jacobsen fortæller, at piratkopierne ofte bliver importeret af kriminelle, der ikke betaler afgifter og skatter til velfærdssamfund som det danske, ligesom de kinesiske kopier rammer vestlige virksomheder hårdt, når folk køber kopier i stedet for originaler.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet med nye oplysninger i...
bt.dk
'Paradise'-par havde sex på tv: Sådan...
bt.dk
FOA-formand slår fast midt i...
bt.dk
Gigantisk fiasko: Spillede Premier...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx