Af - 26/08-13 07:21

Kendte får stjålet deres identitet på FacebookKendte får stjålet deres identitet på Facebook

Kendte personer får i stor stil stjålet deres identitet på sociale medier. Eksperter vurderer, at der kan eksistere et potentielt sort marked, hvor de professionelle identitetstyve tjener penge på det.

storybild

Mick Øgendahl har sammen med Anders Matthesen, Rasmus Botoft og flere andre danske kendte oplevet at få stjålet sin identitet på sociale medier. (Billede: Polfoto)

Når du 'liker' en person eller en fanside på Facebook, er det langt fra sikkert, at siden har noget som helst at gøre med den pågældende person.

De såkaldte 'spoof' sider er eksploderet på de sociale medier, og en lang række kendte danskere som Anders Matthesen, Rasmus Botoft og Mick Øgendahl har alle sammen prøvet at få stjålet sin identitet på Facebook.

LÆS OGSÅ: Se hvem Danmark har kåret som 'årets komiker 2013

Og lige nu er TV 2 Zulu gået juridisk ind i kampen mod et identitetstyveri af deres karakter 'Jeppe Kaufmann' fra satireprogrammet 'Danish Dynamite'. På Facebook udgiver en privatperson sig for at være den landskendte ejendomsmægler, som i skrivende stund er 'liket' af mere end 67.500 danskere.

Ifølge TV 2 Zulu har manden taget fuldt ejerskab over brandet og bruger Jeppe Kaufmanns identitet til at pleje egne økonomiske interesser.

- Det her er klart en business for ham. Det er skjult markedsføring, hvor han under Jeppe K's navn får penge fra blandt andet betting-firmaet Unibet, når han promoverer dem på siden, siger Majbrit Landin, der er redaktør på TV 2 Zulu.

LÆS OGSÅ: Hvem er sjovest: Magnus Millang eller Jeppe K?

Afpressede for tusindvis af kroner
I forbindelse med udgivelsen af 'Danish Dynamite'-dvd'en prøvede manden at lægge pres på distributions-firmaet. I en mail forlangede han 22.500 kroner for at poste en række Facebook-opdateringer om dvd'en. Noget Zulu dog afslog.

Hos kursusvirksomheden Bigum&Co, som er eksperter i sociale medier, kender man til tendensen med identitetstyvene på Facebook. Dog kender man ikke så meget til, hvem de er, da de opererer i det skjulte uden at give sig selv til kende. Men hos Bigum&Co vurderer man, at der kan være et potentielt sort marked, hvor man forsøger at tjene penge på at overtage andres identiteter.

- Der kan sagtens være et potentielt sort marked, som vi ikke kender til. Men Facebook gør virkelig en stor indsats for at komme de her problem til livs, siger David Ledstrup, som er digital medierådgiver hos Bigum&Co.

LÆS OGSÅ: 'Prins Henrik er Danmarks sjoveste mand'

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra manden, der styrer Jeppe Kaufmann-siden.

Rasmus Botofts identitet blev stjålet
- Det hele startede med, at flere venner og kolleger jeg havde spillet med sagde til mig, at de havde skrevet til mig på Facebook, siger Rasmus Botoft og understreger, at han blev meget overrasket, eftersom han aldrig har haft en Facebookprofil.

- Jeg oplevede, at folk flere gange var sådan lidt, hey, hvorfor svarer du ikke, når jeg skriver til dig. Og det synes jeg er vildt ubehageligt. At der sidder nogen og udgiver sig for at være dig, siger skuespilleren til Metrorxpress.

Ifølge Rasmus Botoft er Facebooksiden nu lukket.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Christiania lukker Pusher Street: 'Vi...
bt.dk
Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Skuespiller delte billede efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx