Af Troels Gadegaard Frølich - 18/09-14 13:42

Så mange fødevarer har giftig emballageSå mange fødevarer har giftig emballage

Økologiske popcorn er blandt fødevarene, der havde giftige stoffer i emballagen i DTU's test af 27 forskellige produkter.

- Det overrasker mig meget.

Sådan lyder reaktionen fra Johan Jeziorski Jensen, der er kemistuderende på DTU. Han har undersøgt 27 forskellige fødevarers emballage, som han har købt i velkendte danske supermarkeder og fastfoodkæder. I 11 af prøverne fandt han giftige stoffer.

- Jeg har blandt andet fundet det i poserne til økologiske mikrobølgeovnspopcorn, i mellemlægspapiret mellem lagkagebunde og i pomfritpose-papir, siger Johan Jeziorski Jensen til forbrugermagasinet Kontant

Supermarked sælger dagligvarer uden emballage
Supermarked sælger dagligvarer uden emballage

De giftige stoffer i emballagen hedder fluorerede stoffer. Det er menneskeskabte stoffer, som er designet til at afvise vand, fedt og smuds.
Derfor bliver stofferne brugt i en lang række forbrugerprodukter som for eksempel imprægneringsmidler til tøj og sko. Og stofferne har også fundet vej til den emballage, der sidder rundt om vores mad.

- Stofferne bliver typisk brugt til emballage med fedtet mad i. For eksempel sådan noget som popcorn, fastfood og kager, siger Johan Jeziorski Jensen.

Mellemlægningspapiret er fyldt med kemikalier
Mellemlægningspapiret er fyldt med kemikalier

Svenske forskere har fundet ud af, at størstedelen af de fluorstoffer, der er i vores krop, kommer ind i os gennem den mad, som vi spiser.

Og det er ikke ufarligt for os, siger Xenia Trier, der er kemiker ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet.

Her advarer de mod 1,3 ton stjålet 'dræber-ost'
Her advarer de mod 1,3 ton stjålet 'dræber-ost'

- De her fluorstoffer er et af de værste kemikalier, vi har med at gøre, fordi de er så unedbrydelige og fordi de ophobes i kroppen, siger hun til Kontant.

Nogle af stofferne kan forårsage kræft og øge kolesterol. Og en dansk professor, der er en af verdens førende forskere i miljømedicin, har været med til at finde ud af, at stofferne også sænker immunforsvaret hos børn.

Alarm over listeria i fisk
Alarm over listeria i fisk

- Det vi så var, at børnenes produktion af antistoffer, altså dem, der skal beskytte dem mod at få sygdomme senere hen, den blev mindsket, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på SDU til Kontant.

Nogle af stofferne kan også være hormonforstyrrende og påvirke vores evne til at få børn. Og så kan stofferne overføres fra mor til barn under graviditeten og igennem modermælken.

De koncentrationer af fluorstoffer, som Johan Jeziorski Jensen har fundet i 11 ud af 27 emballager, overskrider ikke den europæiske grænseværdi, der i dag findes for hvor mange fluorstoffer, vi mennesker kan tåle at få ind i kroppen.

Yderligere fire mennesker er smittet med listeria
Yderligere fire mennesker er smittet med listeria

Men den grænseværdi er alt, alt for høj, mener Philippe Grandjean.

- Ud fra de undersøgelser, vi har lavet, der skal grænseværdien sænkes mindst 100 gange, måske så meget som 1000 gange, siger Philippe Grandjean og fortsætter:
- Man skal sørge for, at de her stoffer ikke bliver brugt til mademballage. Det vil være den konsekvente og rimelige løsning på det her problem.

Sådan bekæmper du myrerne med ting fra køkkenet
Sådan bekæmper du myrerne med ting fra køkkenet

I følge loven er det virksomhedernes ansvar, at den emballage, som maden er pakket ind, ikke er farlig for vores sundhed. Og det skal virksomhederne til en hver tid kunne bevise, hvis fødevaremyndighederne banker på.

Men det er ikke altid, at virksomhederne kan det.

Tømmermændskur skyld i tusindvis af næsehorn-drab
Tømmermændskur skyld i tusindvis af næsehorn-drab

- Den dokumentation vi har set på virksomhederne, er ikke i alle tilfælde tilstrækkelig, har Fødevarestyrelsen udtalt i 2012.

/ritzau/

Pas på 'forkrøblede' nødder - de kan indeholde giftstoffer
Pas på 'forkrøblede' nødder - de kan indeholde giftstoffer

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Traditionsklub tilbage i Superligaen...
bt.dk
Susanne lever med brændende smerter...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Forlystelse lukket: Kvinde ramte træ...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx