Af Agnete Finnemann Scheel - 21/11-15 13:36

Forsker: Imam-forbud kan forværre radikaliseringForsker: Imam-forbud kan forværre radikalisering

Et forbud mod radikale prædikanter kan styrke islamisters idé om, at de er marginaliserede, siger forsker.

storybild

(Billede: Posselt LÆrke)

Et nyt forslag om at forbyde radikale prædikanters indrejse i Danmark kan puste yderligere liv i den radikalisering, som forslaget har til formål at bekæmpe.

Sådan lyder det fra terrorforsker og lektor i statskundskab på Aarhus Universitet Carsten Bagge Laustsen. Meldingen kommer, efter at Dansk Folkeparti lørdag har opfordret til, at grænserne lukkes for radikale imamer - de såkaldte hadprædikanter.

- Det har helt sikkert en betydning, når karismatiske figurer, som har en særlig autoritet inden for radikaliserede miljøer, kommer ind i landet. Deres tilstedeværelse kan selvfølgelig bidrage til radikalisering, siger Carsten Bagge Laustsen.

TV: Kom med indenfor i Danmarks største moské
TV: Kom med indenfor i Danmarks største moské

Selvmordsbomber udløser blodbad i moské i Kuwait: Mindst 23 dræbt
Selvmordsbomber udløser blodbad i moské i Kuwait: Mindst 23 dræbt

- Men samtidig kan et forbud mod dem bidrage til radikaliseringen, fordi forbuddet styrker fortællingen om, at folk i de radikale miljøer ikke har samme rettigheder som os andre.

- I disse miljøer hersker en fortælling om, at der i Danmark er en manglende tolerance over for islam, eller at man måske ligefrem bekæmper islam.

Derfor er det vigtigt, at politikerne skelner mellem islamister og terrorister, når de vil forhindre, at ekstreme imamer kommer inden for landets grænser, lyder det.

- Det er kriminelt at opfordre til terror, men det er ikke forbudt i sine synspunkter at tage udgangspunkt i islam, siger Carsten Bagge Laustsen.

- Det er vigtigt, at det bliver betonet, at forbuddet skal gælde folk, der opfordrer til vold - også eksempelvis højreradikale. Ellers bliver det nemt forstået som en kritik af islam.

Carsten Bagge Laustsen påpeger desuden, at der på internettet er et væld af muligheder for at opsøge radikale islamister - uanset om Danmark indfører et forbud eller ej.

Aarhusiansk imam skal betale bøde for jøde-udtalelser
Aarhusiansk imam skal betale bøde for jøde-udtalelser

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative har alle udtrykt ønske om at stoppe radikale imamer, der ønsker at komme til Danmark.

Og lørdag har Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, altså bragt forslaget ind på forhandlingsbordet i Finansministeriet.

Her er de blå partier samt Socialdemokraterne samlet til forhandlinger om regeringens udlændingestramninger.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx