Af David Andersen - 09/12-15 20:16

FN-komité bekymret over lukningen af Irak-kommissionenFN-komité bekymret over lukningen af Irak-kommissionen

FN's Torturkomité påtaler flere danske forhold: Lukningen af Irak-kommission og behandlingen af asylansøgere.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Polfoto)

FN’s Torturkomité har onsdag offentliggjort sine anbefalinger til den danske regering vedrørende forebyggelse og bekæmpelse af tortur. Selv om der generelt er ros til Danmarks engagement i kampen mod tortur, er der også kritik af flere forhold.

Blandt andet over lukningen af Irak-Kommissionen, der skulle have kastet lys over danske soldaters tilbageholdelse af personer under krigene i både Irak og Afghanistan.

V: Liberal Alliance vil både åbne og lukke Irak-kommission
V: Liberal Alliance vil både åbne og lukke Irak-kommission

- Komitéen er bekymret over, at kommissionen (...) er afsluttet uden at have afgivet endelige konklusioner om, hvorvidt der er sket overtrædelser af internationale forpligtelser om ikke at udsætte fanger for mishandling, lyder det således i rapporten.

Torturkomitéen anbefaler, at regeringen lader et "uafhængigt organ" undersøge den danske udlevering af fanger til andre staters styrker i "militære operationer i udlandet". Og at konklusionerne bliver offentliggjort.

Hvis det viser sig, at internationale konventioner er blevet overtrådt, skal "de ansvarlige retsforfølges", ligesom ofrene skal have ret til erstatning, lyder det.

23 irakere får alligevel hjælp til at trække Danmark i retten
23 irakere får alligevel hjælp til at trække Danmark i retten

Derudover halter screeningen af torturofre blandt asylansøgere. Komitéen er bekymret over manglende systematiske tjek af asylansøgere.

- Regeringen bør igangsætte procedurer for systematiske tjek og lægeundersøgelser af formodede torturofre, skriver komitéen.

Ligeledes vurderes frihedsberøvelsen af asylansøgere i op til 18 måneder at være for lang. Komitéen finder det "overdrevent", at en frihedsberøvelse kan vare halvandet år.

Irakkommission kan åbne igen
Irakkommission kan åbne igen

- Regeringen bør reducere længden af administrativ frihedsberøvelse af asylansøgere, skriver komitéen og tilføjer, at frihedsberøvelse "bør anvendes som sidste udvej".

Indkvarteringen af asylansøgere får også et par ord med på vejen. Danmark bør sikre, at indkvarteringen "er passende for asylansøgernes status og situation, især da nogle af dem kan være ofre for tortur eller mishandling".

LÆS OGSÅ: Søren Pind fastholder lukning af Irakkommissionen

LÆS OGSÅ: Forsvaret: Dokumenter om krigsfanger er blevet væk

LÆS OGSÅ: Trods mistanke om tortur: Regeringen stopper undersøgelser af krigsfanger

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx